Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

Liane Weschke slog larm om dålig mat. Nu har hon fått träffa de styrande.
– Jag vill veta var mina pengar tar vägen. Det handlar om 1,2 miljoner kronor, säger hon. Nu ska 90-åringen få vara med i äldreboendets matråd.

ANNONS

LÄS MER:Liane, 90, slår larm till Leif Mannerström: ”Fångarna hade strejkat”

Före detta byråassistent Liane Weschke är ingen man sätter sig på. När hon fick träffa politiker och ansvariga för maten var hon väl förberedd med att ha tagit fram uppgifter.

– Om man räknar med att alla på Måhaga betalar samma summa i månaden, så blir det 2 544 000 kronor per år. Maten kostar 1 267 000 kronor. Var tar de andra pengarna vägen? frågar sig Liane Weschke.

Olika omkostnader för maten

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C), som även är ordförande för servicenämnden, som ansvarar för maten, försökte förklara med att det handlar om personalomkostnader och annat.

Det bet inte på Liane Weschke.

– Jag var nyligen och åt på Rum35. Det kostade 109 kronor och jag fick då sallad, stor köttbit och efterrätt. Om jag hade ätit där varje dag, så hade jag ändå haft 400 kronor över till frukost. Och de har väl också omkostnader?

Matsalen är fortsatt stängd

Liane Weschke var också frågande till varför matsalen var stängd. Hravn Forsne (M) förklarade det med att det berodde på pandemin.

– Då är det bättre att ni öppnar matsalen igen. Som det är nu, sitter vi så trångt att vi slår armbågarna i varandra. Nu håller vi inte avstånd, säger Liane Weschke.

Hon anser att hon inte har något att säga till om. Men det ska det bli ändring på nu. Måhaga ska bilda ett matråd där Liane ska få en plats. Det kommer att starta direkt efter pandemin.

– Bra. Jag hoppas att vi blir lyssnade på. Jag är klar i knoppen och har inte gått i barndom, säger Liane Weschke.

Pannkakor hela veckan

Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg säger att ett uppföljande möte ska hållas efter att måltidsrådet varit igång ett tag.

– Är det acceptabelt? frågar han Liane, som nickar till svar.

Liane Wescke anser att variationen är för dålig och tar fram en veckomatsedel. Enligt den serverades fläskpannkakor på måndagen, pannkakor på tisdagen och pannkaksrullar på fredagen.

– Vem har varit så fantasifull? Jag har varit i 36 länder och har ätit en massa. Jag är trött på allt halvfabrikat som serveras.

Ny kökschef på Måhaga

Nytillträdda kökschefen Sinikka Dohn lovar att det kommer att bli ändring på det. Mer mat kommer att lagas från grunden på Måhaga.

Det får Liane Weschke att spricka upp i ett leende.

– Jag vill bli behandlad med respekt. Jag kom hit som krigsbarn som 16-åring och har varit med om ransonering. Vi hade inte mycket att äta som barn och hade lök som enda pålägg. Jag var hungrig som barn. Jag vill inte vara hungrig även som gammal.

ANNONS