Liane, 90, slår larm till Leif Mannerström: ”Fångarna hade strejkat”

Här är maten de äldre i Kungsbacka ska bli mätta på: två korvskivor och en klick rotmos. Eller löksoppa utan lök. Sista måltiden är klockan 17. Nu slår Liane Weschke, 90, larm till Leif Mannerström – ”Snälla, hjälp oss!”
– Jag vägrar äta det här, säger hon.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Liane Weschke har arbetat på Göteborgs universitet och har släppt en bok om sin flykt till Sverige som liten.

Nu tar hon strid igen – för bra mat på kommunens äldreboenden. Hon bor sedan några år på Måhaga i Fjärås och menar att maten som serveras är katastrofal.

LÄS MER:Anhöriga livrädda för Vardaga: "Beredd att demonstrera med plakat"

– Smaken och tillagningen är under all kritik. Man undrar om de som lagar maten har arbetat med sådant tidigare. Såsen är mer en stuvning än sås. Ibland smakar det ingenting. Potatisen ångkokas utan salt, grönsakerna är sönderkokta, också utan salt. Det smakar ingenting, säger Liane Weschke.

Salt får man inte. Sött får man däremot i överflöd, enligt Liane.

ANNONS

Serveras ofta saft

– Det börjar med saft på morgonen. Som måltidsdryck kan man välja på saft och vatten. Men en del säger bara ja till saft utan att kanske tänka sig för.

Förutom att den är dåligt tillagad, så är det inte mycket som mättar, anser Liane Weschke. Hon berättar att det kan serveras två små skivor köttkorv med en klick rotmos, som exempel.

LÄS MER:Planerna på att privatisera äldreboende stoppas

– Bara jag sätter mig vid matbordet så tar det emot. Det har gått så långt att jag vägrar att äta vissa saker. De gör mat som inte smakar någonting. Det är heller ingen variation. Det kan vara tre olika sorters färsrätter samma vecka, säger Liane Weschke.

Första måltiden, frukosten, är den bästa. Den brukar bestå av müsli och yoghurt och intas vid 9-tiden. Klockan 13 är det lunch, eller middag.

Får larma efter mat

Dagens sista måltid serveras klockan 17. Den kallas kvällsmat och består ofta av en matigare macka eller risgrynspudding.

LÄS MER:Björkris äldreboende byggs med 120 lägenheter

– Efter det får man inget mer utan man ska klara sig till klockan nio dagen efter. Om jag ringer på larmklockan, så kan jag få en macka. Men personalen sliter så mycket att det känns fel. Om det är ont om personal, så kan jag få vänta en halvtimme på en macka, säger Liane Weschke.

ANNONS

Händer det att du går hungrig?

– Ja, det händer att jag är hungrig. Det finns fler skräckexempel. Bland annat kan vi få löksoppa utan lök. Det är något slags pulver.

Liane berättar att flera av de boende tycker samma sak, men det är hon som agerat.

Här postar Liane Weschke brevet till Leif Mannerström. Hon hoppas han kan hjälpa till att lyfta maten på äldreboendena i Kungsbacka.
Här postar Liane Weschke brevet till Leif Mannerström. Hon hoppas han kan hjälpa till att lyfta maten på äldreboendena i Kungsbacka. Bild: Tobias Sandblom

– Vi betalar 3 870 kronor i månaden endast för maten. För det måste vi kunna få mat som går att äta. Jag tror att landets fångar skulle strejka om de fick sådan här mat, säger Liane Weschke.

Ärtstoppa på nyårsafton

Hon berättar om den senaste nyårsafton. Matsedeln lät ganska okej, men det blev grön ärtsoppa och en krustad.

LÄS MER:Vad händer med synen på omsorg och våra äldre?

– Det var festen för att fira in det nya året. Det var som ett skämt.

Nu har hon skrivit brev till stjärnkocken Leif Mannerström, som tidigare engagerat sig i de äldres matsituation.

Liane Weschke.
Liane Weschke. Bild: Tobias Sandblom

– Han har ju tidigare visat intresse i de här frågorna. Mannerström är ju en auktoritet och har stor pondus. Jag är bara en liten skit i sammanhanget, men jag hoppas ändå att vi kan skapa diskussion i den här frågan som är så viktig, säger Liane Weschke.

Fredrik Hansson (C) är ordförande i servicenämnden, som ansvarar för mat och lokaler i kommunen. Han säger att matfrågan på äldreboenden ofta diskuteras.

ANNONS

– Det finns kökschefer på varje boende där det hålls en rak dialog med de boende. Överlag hör jag gott om vår mat, men det är svårt att göra alla nöjda, säger Fredrik Hansson.

Men är två skivor korv tillräckligt för att mätta en person?

– Dietister tar fram näringsvärdet och ser till så att alla får tillräckligt. Många gamla är inte så stora i maten. Men det är klart att ingen ska gå hungrig. Den som vill ha mer ska få det. Samtidigt ska vi minska matsvinnet, säger Fredrik Hansson.

ANNONS