Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Lastbil brinner på E6 – sex brandbilar på väg

En tankbil stod i lågor på E6 under måndagsmorgonen. Tio enheter från räddningstjänsten arbetade på platsen. Elden är nu släckt – och trafiken rullar i båda riktningar igen.

Klockan 09.07 på måndagsmorgonen fick SOS Alarm larm om en brand på E6 i södergående riktning i höjd med Torpasjön. Flera däck på en tankbil började brinna.

– Det är ett trailersläp där det varit kraftig brand i däcken, säger Lars Larsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Tio enheter från räddningstjänsten arbetade för att släcka branden och vid klockan 10 var elden släckt. Det ska inte ha funnits någon explosionsrisk.

E6 stängdes initialt av i båda riktningar, men vid klockan 10.30 släpptes trafiken på i norrgående riktning.

Läsarfilm från olycksplatsen.

30 000 liter diesel ska tankas över

E6 i södergående riktning var helt avstängd fram till klockan 15 på måndagseftermiddagen.

Dieseln från tankbilen tankades över till en annan lastbil.

– Det är 30 000 liter diesel vi snackar om, det arbetet kommer ta tid, sa Lars Larsson på räddningstjänsten Storgöteborg på måndagsförmiddagen.

Polisen var på plats

Vid 13-tiden lämnade räddningstjänsten olycksplatsen. Trafiken i södergående riktning på E6 leddes om tills dess att lastbilstrailern var bortbogserad.

– Södergående kommer vara helt avstängt, så trafiken leds om till mindre vägar. Det handlar om flera timmar framöver, sa Lars Larsson vid klockan 10.40.

Polisen var på plats och hjälpte räddningstjänsten med avspärrningarna.

– Man får som allmänhet absolut inte gå innanför våra avspärrningar, säger Gunnar Skaven på räddningstjänsten.

Det var ett däck på tankbilen som började brinna på måndagsmorgonen. Vid klockan 10 var elden släckt och räddningstjänsten började skicka tillbaka enheter från platsen. Bild: Mia Sandblom
Det var ett däck på tankbilen som började brinna på måndagsmorgonen. Vid klockan 10 var elden släckt och räddningstjänsten började skicka tillbaka enheter från platsen. Bild: Mia Sandblom

Vid klockan 09.40 brann det ”för fullt” enligt SOS Alarms händelseinformation. Initialt larmades sex enheter till branden, men räddningstjänsten skickade sedan dit ytterligare brandbilar och ledningsfordon.

– Vi skickar dit rätt många och en extra tankbil i fall det tar sig. Vi vet ju inte vad lastbilen är lastad med, sa Lars Jostelius på räddningstjänsten Storgöteborg strax efter att de larmats till platsen.

Även ambulans larmades, men kunde återvända till sjukhus utan patient.

Marie Samuelsson undrade vad det var som luktade så starkt och körde närmare E6 för att se vad som hände. ”Det luktar typ bränt gummi”, säger hon. Bild: Mia Sandblom
Marie Samuelsson undrade vad det var som luktade så starkt och körde närmare E6 för att se vad som hände. ”Det luktar typ bränt gummi”, säger hon. Bild: Mia Sandblom

Luktade starkt i området

Initialt var uppgifterna att lastbilen befann sig strax söder om Fjäråsavfarten, men lastbilen som brann står alltså i höjd med Torpasjön.

Lågorna spred en stark lukt i området.

– Det luktar typ bränt gummi, säger Marie Samuelsson som bor i närheten.

Företagets vd: "Hade inte tekniken med oss”

Det var en tankbil från Kållekärrs Oljecentral på väg från Göteborg till Halmstad som fick problem. Företagets vd Stefan Andersson förklarar att elden startade i hjullagret i däcken.

– Nu ligger det på vårt bord att flytta oljan till en annan tankbil. Eftersom det var i hjullagret branden började går det inte att flytta trailern utan bärgningshjälp, sa han på måndagsförmiddagen.

– Det är väldigt ovanligt att sådant här händer, tyvärr hade vi inte tekniken med oss i dag.

Stefan Andersson hyllar nu räddningstjänsten efter insatsen.

– De är fantastiska, säger han.