Jenny Davidsson, legitimerad djursjukskötare sedan över 20 år, menar att man också ska vara uppmärksam på om substansen Alfakloralos finns i produkter som köps över Internet. ”Glöm inte att inget gift är ofarligt, det som dödar en art är aldrig ofarlig för en annan art”, säger hon. Här med sin katt Leon.

Foto: Privat/Karolina Dahlqvist
Jenny Davidsson, legitimerad djursjukskötare sedan över 20 år, menar att man också ska vara uppmärksam på om substansen Alfakloralos finns i produkter som köps över Internet. ”Glöm inte att inget gift är ofarligt, det som dödar en art är aldrig ofarlig för en annan art”, säger hon. Här med sin katt Leon. Foto: Privat/Karolina Dahlqvist Bild: -

Larmet: Dramatisk ökning av förgiftade katter


– Människor tror att de köper ett ofarligt musgift, men så är det inte. Vi har haft två katter inne med symtom på vår lilla klinik den här sista veckan, säger Jenny Davidsson, legitimerad djursjukskötare i Kungsbacka.

ANNONS
|

Kungsbacka-Posten berättade nyligen om hur katten Morris kom vacklades hem, med förlorad syn och kramper. Jenny Davidsson, Distriktsveterinärerna i Kungsbacka, menar att det var ett musgift med den aktiva substansen Alfakloralos – som ska ge möss en human död – som förgiftade Morris.

Läs mer:Katten Morris överlevde gift

– Vi ser katter som kommer in med dessa symtom, som har ätit möss med musgift och det har skett en dramatisk ökning av katter som fått i sig musgift i höst, säger hon.

Hur stor ökning?

– Det är svårt att säga, det är olika beroende på var man jobbar och man ser inte heller mörkertalet. Första gången jag såg en katt med de här symtomen var för tre år sedan. Jag mådde så illa av att se den sjuka katten, jag gick till närmast handlare efteråt och bad dem ta bort musgiftet från sitt sortiment och det gjorde de också.

ANNONS

Sedan 2013 är det tillåtet att använda Alfakloralos som musgift i Sverige. Sveriges veterinärförbund uttryckte, på sin hemsida i början av veckan, en oro över den kraftiga ökning av katter som misstänkts ha förgiftats av ämnet och de vill helst inte att det används alls. Jenny Davidsson vill att Alfakloralos ska bli olagligt.

– Nu får musgiftet användas, men det är till en kostnad av stort lidande för både djur och deras ägare, säger hon.

Giftet gör möss medvetslösa, ger nedsatt ämnesomsättning, sänkt kroppstemperatur och de dör av nedkylning – en human död för mössen.

– Man har missat faran, antagligen har man bara testat det på möss och sedan släppt det ut på marknaden utan att se vad det kan ha för effekt på katter som äter möss, säger Jenny Davidsson.

Hon menar att det är svårt att se att musgift är orsaken eftersom det inte finns någon forskning att luta sig emot.

– Det finns inga blodprover som bevisar det, utan vi får titta på symtomen och att när katten får rätt vård så går det bra, och då vet vi att det var musgift.

Kliniken där Jenny Davidsson arbetar tar emot katter med symtom på förgiftning och behandlar dem med dropp under dagen. Men behandlingen kräver intensiv och obruten vård, och därför remitterar de katten vidare till en dygnet runt-klinik.

ANNONS

– Katten behöver läggas in på intravenöst dropp, så det gäller att söka rätt veterinär som kan ge dem det. Då blir katten bra och får inga bestående men, det är bra för kattägare att veta, säger Jenny Davidsson.

Morris kom snabbt in till en veterinär i Göteborg, låg med dropp i två dygn och blev frisk.

Om katten visar symtom, ska man kasta sig i bilen och åka direkt in till veterinären?

– Ja, nästan. Man kan hålla katten varm en halvtimme hemma och sedan åka in. Men man kan inte låta katten ligga kvar hemma tills man har slutat jobbet, säger Jenny Davidsson.

Catrin Hansson

redaktion@kungsbackaposten.se

Alfakloralos i musgift

Substansen är godkänd att användas i musgift sedan 2013 i Sverige.

Ämnet ingår i behörighetsklass 3 för bekämpningsmedel, vilket innebär att alla får använda och hantera giftet utan att utbildning krävs.

Säljs under produktnamn som Black Pearl, Kobra ras musgift och Muridax.

Giftet påverkar nervsystemet och det finns inget motgift.

Substansen i råttgift är Warfarin eller Superwarfarin, och säljs numera inte i Sverige.

Symtom på musgiftet: En mindre mängd Alfakloralos har en stimulerande effekt som resulterar i ökade reflexer och muskelryckningar, gradvis sänkt kroppstemperatur och kramper. Dessutom upplever djursjukvården att katterna inte kan se. Vid högre doser av musgiftet följs denna fas av medvetslöshet, andningsdepression, allvarlig nedkylning, förlamning och död.

ANNONS

Behandling: Upprätthålla cirkulation genom uppvärmt, intravenöst dropp och låta katten befinna sig i en uppvärmd miljö – som ibland måste kompletteras med syrgasbehandling. Kan i vissa fall kombineras med kramplösande medicinering.

Behandlingen bör fortgå under hela tiden giftet elimineras naturligt i kroppen på det drabbade djuret, och det kan ta upp till ett par dygn.

Inga efterföljande problem förväntas när djuret väl återhämtat sig.

Källa: Distriktsveterinärerna i Kungsbacka

ANNONS