Larm om brand i ladugård i Frillesås

En kraftig brand bröt ut i en ladugård i Frillesås under torsdagseftermiddagen. En äggmaskinhall och en anslutande bostad ska ha brunnit ner enligt polisen. Räddningstjänsten har varit på plats hela natten och kommer vara kvar på fredagsförmiddagen. Vad som startade branden är oklart.

ANNONS

Larmet inkom klockan 14.26 på torsdagen. Och räddningstjänsten skickade minst sju enheter med räddningsledare till platsen. Även två ambulanser larmades.

Snart stod det klart att det var en fullt utvecklad brand med risk för spridning. Brandrök och lågor syntes slå ut från byggnaden.

– Vi har kraftig rök och brandspridning och kraftig brand från tak. Det finns också risk för spridning, säger Peter Zettersten klockan 15.10.

Är branden under kontroll?

– Nej, det är den inte i nuläget. Vi jobbar för fullt med att inte få spridning på den, säger han.

Ytterligare resurser kallades in, berättar Zettersten. Bland annat lednings- och höjdfordon.

Klockan 15.30 pågick branden med oförändrad styrka.

– Det är en fullt utvecklad brand, säger Gunnar Skaven på räddningstjänsten.

Vid 16-tiden var branden fortfarande inte under kontroll och räddningstjänsten hade ett 10-tal enheter plus ledningsfordon på plats.

– Det brinner för fullt och vi håller på med släckningsarbete. Jag har ingen prognos för hur länge vi kommer vara där, säger Peter Zettersten.

Enligt Peter Zettersten ska det även ha funnits ett hönsstall i ladugården.

– Vi försöker göra så bra miljö för hönorna som möjligt.

Strax innan klockan 17 var branden fortfarande inte under kontroll men enligt uppgifter från platsen låter räddningstjänsten byggnaden att brinna ner till grunden.

Enligt polisen ska det varit en äggmaskinhall och en bostad i den del av ladugården som är helt nerbrunnen. Men räddningstjänsten lyckades förhindra spridning till en angränsande villa.

Enligt räddningstjänsten har man även lyckats rädda hönsen.

Räddningstjänsten: ”Går åt rätt håll”

Strax före klockan 17 hade intensiteten på branden gått ned, enligt Peter Zettersten, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, som hänvisade till information från räddningsledare på platsen vid klockan 16.42.

– Intensiteten på branden håller på att gå ned. Det håller på att lugna ned sig. Det brinner i mindre omfattning, det går åt rätt håll. Det ser bra ut. Målet är det samma som tidigare: att begränsa rök- och brandspridning till hönseriet.

Att skydda hönseriet?

– Ja, att skydda den delen av byggnaden så att branden inte tar sig dit.

Vägen avspärrad

Polisen spärrade av vägen en bit ifrån brandplatsen. Och vägen kommer vara avstängd fram till fredagsmorgonen enligt en preliminär prognos från Trafikverket.

På fredagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar och efterbevakade.

– Just nu är vi tre enheter, en styrka från en station, och efterbevakar. Byggnaden där det brann ligger nu i ruiner och där glöder det lite fortfarande, säger Patrick Hedlund, larm- och ledningsoperatör på fredagsmorgonen.

Räddningsledare kommer åka ut under förmiddagen för att göra en bedömning om det går att avsluta insatsen eller om räddningstjänsten behöver fortsätta att efterbevaka.

Okänd orsak – utreds som grov mordbrand

Vid 20-tiden på kvällen meddelade polisen att platsen kommer att spärras av för en teknisk undersökning så snart räddningstjänsten är klara. Händelsen kommer att utredas som grov mordbrand men Anna Göransson har inga uppgifter om brandorsaken.

– Nej, det är ingenting som framkommer i det jag har. Det måste utredas så platsen kommer spärras av så fort räddningstjänsten är klara. Så får man göra en teknisk undersökning när det finns möjlighet, säger hon.

Det finns inga uppgifter om att djur kommit till skada.

Strax efter klockan 22 meddelar Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten att det pågår eftersläckningsarbete.

– Vi kommer vara kvar hela natten, säger han.

ANNONS