Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots att Fläckmottagningen i Kungsbacka inte längre får bedriva verksamhet kunde KP:s reporter enkelt boka in en tid. Bilden är tagen på en annan mottagning. Arkivbild: Niklas Maupoix/GP Bild: Niklas Maupoix
Trots att Fläckmottagningen i Kungsbacka inte längre får bedriva verksamhet kunde KP:s reporter enkelt boka in en tid. Bilden är tagen på en annan mottagning. Arkivbild: Niklas Maupoix/GP Bild: Niklas Maupoix

Lätt att boka tid på skandalkliniken: ”Jag kommer att fortsätta”

Mottagningen i Kungsbacka får inte bedriva verksamhet och förbjöds av Ivo. Trots det var det enkelt när Kungsbacka-Posten försökte boka tid.
– De är helt förbjudna att bedriva verksamhet. Det är mycket allvarligt och förvånande att det fortgår, säger Mari-Ann Larsen, verksamhetschef på Ivo.

Redan 2019 beslöt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att stänga Fläckmottagningen i Kungsbacka. Verksamheten förbjöds eftersom den inte skickade borttagna hudfläckar på analys av läkare.

– Vi vet nu att det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Fläckmottagningen i Kungsbacka efter förbudet. Vi vet också att det rört sig om hudförändringar som inte först blivit bedömda av läkare. Detta kan innebära en risk för att hudförändringar som kan vara elakartade inte upptäcks eller behandlas i tid. Vi uppmanar de personer som fått en hudförändring borttagen av den här verksamheten att ta kontakt med sin vårdcentral för en kontroll, säger säger Mari-Ann Larsen, enhetschef på Ivo i ett pressmeddelande.

Eftersom Fläckmottagningen inte fört patientjournaler eller dokumenterat sina besökare, vet Ivo inte vilka patienterna varit. De hoppas därför få tag på kunder via media.

Samtidigt fortsätter verksamheten på Fläckmottagningen.

Kungsbacka-Posten försökte boka tid på Fläckmottagningen. Det visade sig inte vara särskilt svårt. Reportern påstod sig ha en leverfläck som kliade.

Kvinnan som driver verksamheten:

– Du ska först veta att den är ofarlig. Har du visat upp den hos en doktor?

Sedan följde ytterligare några frågor om fläcken. Hur den såg ut och liknande.

– Leverfläckar ska kontrolleras hos läkare. Jag är sjuksköterska och kan inte ställa diagnosen, säger den ansvariga för verksamheten.

Vad är det du gör?

– Jag tar bort den. Jag tar bort godartade leverfläckar.

Så läkaren först och till er sen?

– Ja, precis. Du är välkommen tillbaka sen.

Mari-Ann Larsen på Ivo bekräftar att verksamheten har förbjudits och att det som hänt är allvarligt.

– När det kom till vår kännedom att verksamheten fortsatt, så har vi åtalsanmält detta till åklagare. Det finns ingen möjlighet att hon som driver verksamheten kan ha missförstått detta. Vi har haft tillsyn flera gånger och hon har fått beslutet, säger Mari-Anne Larsen.

Är du förvånad över att det fortsätter?

– Ja, det är jag. Det här är mycket allvarligt. Det kan innebära att man tar bort elakartade hudförändringar och därmed försenar vård och behandling.

Har det någon betydelse att de säger att man ska söka läkare först?

– Det har det. Läkare är ju medicinskt skolade. Men det gäller att man tar bort rätt hudförändring och det måste finnas rutiner. Dessutom får de inte bedriva verksamhet. Vi uppmanar alla som varit där att kontakta sin vårdcentral, säger Mari-Ann Larsen.

Fläckmottagningen har hyrt in sig i lokaler på Inlag. Hyresvärden skriver på sin hemsida att de inte kände till bakgrunden och bekräftar att mottagningen har varit hyresgäst, men inte är det längre.

”Vi har inte varit informerade om Ivo:s avstängning av Fläckmottagningen och tar fullständigt avstånd från denna oansvarighet och agerande från hyresgästen. Vi uppmanar alla som fått behandling på Fläckmottagningen att uppsöka läkare för bedömning av hudprick.”

Ändringen skedde bara timmarna efter att Kungsbacka-Posten tog kontakt med Fläckmottagningen.

Kvinnan som driver mottagningen säger till tidningen:

– Jaså, det har kommit ut nu. Jag har inte fått några papper på detta. Men jag har stängt ner verksamheten. Det gjorde jag i september.

Bedriver du verksamhet nu?

– Det gör jag inte. Jag har bett om att få lämna tillbaka min sjuksköterskelegitimation. Det som hänt är vansinnigt. Det är Davids kamp mot Goliat. Det har hade inte hänt om jag inte hade haft min legitimation. Då gäller ett annat regelverk som jag inte kände till. Jag har jobbat som sjuksköterska i 40 år utan anmärkningar.

Kommer du att fortsätta?

– Ja, jag kommer att fortsätta så fort min legitimation är borttagen. Det finns ingen som tar bort godartade hudförändringar. Jag hjälper folk i nöd förutsatt att läkare har diagnostiserat fläckarna som godartade.

Du får ju inte bedriva verksamhet?

– Det gör jag inte. Jag har sagt upp lokalen.

Men när jag ringde tidigare idag så tog du emot mig.

– Det stämmer, men jag har väldigt få kunder. Jag hjälper dem i nöd och det är tråkigt att bli svartmålad så här. Det jag gör är inte farligt och det är fult att göra som du gjorde och ringa på det sättet, säger kvinnan som driver verksamheten.

Om vi inte hade gjort det, så hade vi aldrig fått reda på att du fortsätter verksamheten?

– Media hann ut före mig. Jag har själv inte fått protokollet än. Ni borde inse att det inte är farligt. Jag har blivit orättvist behandlad. Jag har inte gjort något fel.

Fotnot: Även Ivo har begärt att kvinnans sjuksköterskelegitimation ska återkallas. Ärendet har ännu inte avgjorts i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Tobias Sandblom

[email protected]