Här på närakuten i Kungsbacka skedde de tre felbedömningarna. Arkivbild
Här på närakuten i Kungsbacka skedde de tre felbedömningarna. Arkivbild

Läkare gjorde tre felbedömningar – får arbeta kvar: ”Kunde ha dött”

Patienten kom till akuten med andningssvårigheter. Läkaren skickade honom med egen bil till akuten i Varberg. Det visade sig vara hjärtinfarkt. Samma läkare gjorde samma sak med en patient som hade stroke.

ANNONS
|

Den aktuella läkaren arbetade på närakuten på sjukhuset i Kungsbacka.

Hen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för tre allvarliga felbedömningar.

Den förste patienten sökte för tilltagande andningssvårigheter. Läkaren bedömde det som misstänkt lungemboli, inget EKG togs utan patienten skickades i egen bil till akuten i Varberg. Där klagade patienten över bröstsmärtor och EKG visade en pågående hjärtinfarkt. Patienten fick transporteras till sjukhuset i Halmstad.

Nästa patient sökte för neurologiska bortfallssymptom. Läkaren bedömde det som en så kallad Tia vilket innebär en kortare syrebrist i något av hjärnans blodkärl. Patienten skickades med egen bil till Varbergs sjukhus. Där konstaterades stroke och patienten blev inlagd.

ANNONS

Tredje patienten har känt pulsåderbråck. Hen sökte med akut smärta i rygg och buk. Den aktuella läkaren bedömde det som dyspepsi (orolig mage). Patienten skickades hem med medicin mot halsbränna och sura uppstötningar.

Två dagar sökte patienten igen. Det visade sig vara aortadissektion, ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar behandling.

Capio, som driver närakuten, skriver i anmälan att de tre händelserna har skett med kort mellanrum.

Anmälaren skriver: ”I samtliga tre fall risk för allvarlig vårdskada med i värsta fall ev dödlig utgång.”

Stefan Bremberg, chefläkare på Capio säger till Kungsbacka-Posten:

– Det är tre allvarliga avvikelser som skett under senhösten. Omhändertagandet har inte varit tillfyllest. Det hade kunnat innebära en allvarlig vårdskada eller kanske till och med dödsfall, säger Stefan Bremberg.

Är du förvånad över att det här kunde ske?

– Ja. Jag är förvånad över att en läkare kan ha så här allvarliga brister. Det kan ske felbedömningar, men inte så här allvarliga och inte flera gånger. Det här är en erfaren doktor.

Arbetar hen kvar?

– Ja, hen jobbar kvar. Hen genomgår nu en individuell fortbildning och ett handledningsprogram. Det här följer vi upp regelbundet.

Finns det någon risk att hen blir av med sin läkarlegitimation?

ANNONS

– Nej, vi ser inte det som någon risk. Vi har inte anmält något patientrisk i det här ärendet. Ivo brukar vara nöjda med att de här programmen, men vi får se. Detta är precis inskickat, säger Stefan Bremberg.

Borde ni ha anmält det som en patientrisk?

– Vi har övervägt det. Men läkaren i fråga var mycket ångerfull och djupt berörd av det inträffade. Det finns en vilja och en uppriktighet hos läkaren att förbättra sig.

Finns det någon risk att ytterligare patienter som kommer till den här läkaren blir felbehandlade?

– Inte som vi bedömer det i dagsläget. Alla patienter kommer att bli korrekt behandlade. Vi anser att hen kan jobba kvar, säger Stefan Bremberg.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackposten.se

ANNONS