Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kyrkklockorna fick fnatt – ringde i närmare två timmar

Under lördagsförmiddagen vaknade Åsaborna av att kyrkklockorna fått sig ett fnatt och ringde längre än vanligtvis – närmare bestämt i två timmar. Vaktmästaren Jan Fors var på plats och stängde av klockorna manuellt.

Under lördagsförmiddagen fick Åsaborna höra kyrkklockorna i Ölmevalla kyrka ringa i närmare två timmar. Anna-Maria Johansson bor i närheten av kyrkan och blev fundersam när klockorna inte slutade ringa.

– Vi började fundera på om det var någon speciell högtid eller liknande, men den är lite tokig ibland den klockan. Vi hör det väldigt tydligt i vardagsrummet och ibland låter den starkt och ibland svagt, säger Anna-Maria.

LÄS MER: Grannarna överklagade förgäves – snart är Plymouthbrödernas ”kyrka” i Särö klar

Kyrkklockorna ringer vanligtvis varje morgon och kväll klockan åtta under sommarmånaderna – i fem minuter. Men på lördagen ringde klockorna i en timme och 45 minuter ungefär.

– Jag var där och stängde av klockorna manuellt idag, men jag är inte vaktmästare för den kyrkan i vanliga fall så jag vet inte riktigt vad som kan ha hänt, säger Jan Fors.

”Någon bugg i systemet”

Jan Fors misstänker att det är någon bugg i systemet som gör att klockorna startar men inte stänger av. Men exakt vad anledningen till det är kan inte kyrkan svara på själva, utan de ska kontakta de som gjort själva programmeringen på måndag.

– Det är ingenting som händer varje dag men det har hänt en gång tidigare vad jag vet om. Med största sannolikhet är det något programfel någonstans som behöver ses över, men det är inte lätt att hitta felet, säger Jan Fors.

LÄS MER: Kyrkans gym är färdigt – välsignat av biskopen

Att kyrkklockorna ska ringa i fem minuter varje morgon och kväll sägs vara en gammal tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tanken är att ringa i kyrkklockorna för att tala om att arbetsdagen börjar och slutar.

– Det är säkert något som ligger kvar, men det funkar inte riktigt så idag. Det är många som har synpunkter på om de ska ringa överhuvudtaget, säger Jan Fors.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.