Kvinnan kraschade sin bil – hade 4,23 promille i blodet

Kvinnan krockade med ett staket, en trafikstolpe och körde rakt igenom rondellen. När polisen mätte promillehalten blev det något av en chock. Föraren hade 4,23 promille alkohol i blodet. Då är en normal konsument död. Nu åtalas hon.

ANNONS
|

Den kvinnliga föraren är i 40-årsåldern och bor i Kungsbacka kommun. Den 6 augusti i år körde hon från de västra delarna av kommunen till centrum, en sträcka på nästan en mil.

LÄS MER:Han vill få bort biltrafiken förbi torget – ”Storgatan har blivit en smitväg”

I förhör berättar kvinnan att hon hade druckit alkohol dagen innan. Ungefär sju-åtta normalstora glas vin. Även samma dag hade hon druckit alkohol. Två glas vin.

Gick bra att köra

– Bilkörningen gick bra fram tills att jag drabbades av yrsel. Den berodde inte på alkoholen utan för att jag hade varit sjuk, säger kvinnan i förhör.

Vittnen berättar hur föraren riskerade att krocka med en äldre man på en elscooter och en äldre man på cykel.

ANNONS

Kvinnan försökte sedan svänga vänster i rondellen vid Aranäsgymnasiet, mot trafiken, men kom på sitt misstag och svängde istället höger. Det gjorde att hon mejade ner ett byggstaket och en trafikstolpe med väjningsplikt på.

LÄS MER:Vi måste värna rätten att köra bil

Men färden slutade inte där. Kvinnan fortsatte rakt över planteringen i rondellen, upp mot parkeringen vid skolan där hon krockade med en lyktstolpe. Där tog färden slut.

Fick en blackout under färden

Kvinnan hade då krockat eller touchat tre bilar på vägen.

– Jag fick en blackout och minns ingenting. Jag hade druckit lite dagen innan och borde kanske egentligen inte kört bil. Jag minns ingenting av olyckan.

När polisen försökte få kvinnan att blåsa, gick det inte alls. Hon hade inte kraft att blåsa ut tillräckligt med luft. Istället fick man ta blodprov. Det visade sig att bilföraren hade hela 4,23 promille alkohol i blodet – drygt fyra gånger över gränsen för grovt rattfylleri.

Under förhöret i augusti var kvinnan djupt ångerfull.

LÄS MER:De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Var bakfull båda gångerna

Men i oktober åkte hon fast igen. Då skedde det på Hedebrovägen i Kungsbacka. Hon stannades på Ica Maxi och hade då 1,04 promille alkohol i blodet.

I förhör säger kvinnan att hon bara hade druckit ett halvt glas vin, men att hon inte hade ätit något. Hon säger också att hon var bakfull även den gången.

ANNONS

– Jag hade druckit ungefär 2,5 flaska vin under de senaste 24 timmarna, säger kvinnan i förhör.

Hon erkänner det hon lastas för.

0,2 promille: Den första alkoholeffekten börjar märkas. Du känner dig varm, avspänd och väl till mods samtidigt som din självkritik minskar. Precisionen i dina rörelser och reaktionshastigheten försämras.

0,5 promille: Nu känner du dig upprymd och hämningarna släpper. Dina reflexer blir långsammare, samtidigt börjar omdömet grumlas och din förmåga att ta in information försämras.

0,8 promille: Du börjar nu bli högljudd och yvig i dina rörelser. Du ser sämre än du brukar och är överdrivet självsäker. Din andedräkt luktar tydligt alkohol.

1,0 promille: Nu sluddrar du när du pratar och är sämre på att kontrollera både muskler och känslor.

1,5 promille: Det börjar bli svårt att hålla balansen och du kanske ramlar omkull. Räkna med ett känsloutbrott. Och illamående. Kanske kräks du till och med.

2,0 promille: Nu har du både svårt att prata och gå upprätt. Du ser dubbelt.

3,0 promille: Du uppfattar inte längre vad som händer och sker omkring dig och du är på gränsen till medvetslös.

4,0 promille: Nu är du medvetslös. Andningen är långsam och du riskerar att dö av alkoholförgiftning.

Källa: iq.se

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS