Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man med glasögon och en äldre kvinnas händer.
Fredrik Svedemyr på polisen: ”Det är fult att ge sig på äldre på det sättet”. Bild: Polisen, Lasse Edwartz

Kvinna i 85-årsåldern utsatt för stöldförsök

En man ringde på hos en kvinna i 85-årsåldern i Kungsbacka och försökte tränga sig in i hennes bostad. Polisen har upprättat en anmälan om försök till grov stöld.
– Det är fult att ge sig på äldre på det sättet, säger Fredrik Svedemyr på polisen.

Det var under fredagen som en man ringde på hemma hos kvinnan. Enligt polisen ska han ha sagt att han hittat grannens telefon utanför. Därefter uppges han vara påstridig och vilja komma in i kvinnans hem. Hon lyckades dock mota bort honom och kontaktade därefter polisen.

– Han ska ha försökt komma in i kvinnans bostad och var ganska påstridig. Men hon har varit rådig och lyckats mota bort honom och han lämnar platsen, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson vid region Väst.

LÄS MER: Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”

Polisen fick larmet klockan 14.37, och har under eftermiddagen hållit förhör med kvinnan.

– Vi har fått en del signalement så det finns lite att gå på, säger Fredrik Svedemyr.

Åldringsbrott, som polisen kallar det, är ett återkommande problem.

– I det här fallet uppgav mannen att han hittat grannens telefon, det är inte sällan de uppger att de kommer från hemtjänsten eller ska installera någonting – helt enkelt för att få en anledning att komma in i bostaden, säger Fredrik Svedemyr, och fortsätter:

– Därför är det bra att vara uppmärksam på vad det är för personer som uppenbarar sig utanför dörren, och inte släpper in vem som helst över tröskeln, säger han.

LÄS MER: Fortsatt problem med trygghetslarmen: ”Jobbar på en lösning”

En polisanmälan om försök till grov stöld är upprättad. Ingen person hade gripits när Kungsbacka-Posten talade med polisen på fredagskvällen.

Polisens tips: Så kan du skydda dig

• Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

• Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

• Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

• Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

• Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

• Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Källa: Polisen