Kvarteret har blivit en stadsdel – titta in i Valand

Kvarteret Valand växer och har snart blivit en stadsdel. Till slut kommer den utgöras av sju kvarter. Fastighetsbolaget Aranäs berättar att det blir ett varierat boende med en del urbana bostäder blandat med detaljhandel, kontor och kaféer.
– Tanken är att det ska sticka ut, säger Jessica Wikestam, marknads- och kommunikationschef på Aranäs.

ANNONS
|

Drömmen om Valand började redan för cirka tolv år sedan. Då föddes idén om att knyta ihop innerstaden med Kungsmässan för att skapa en sammanhållen stadskärna. Aranäs började då att utreda möjligheten att göra något av den gigantiska Varlaparkeringen med omnejd.

Först ut var det som kom att bli ett landmärke, parkeringshuset Valand, som stod färdigt 2019. Det inrymmer förutom parkering även pizzeria, Handelsbanken, skönhetssalong och snart även en gourmetkorvs-restaurang. Vid årsskiftet flyttar även Aranäs sitt kontor dit. Men det färgglada huset tycks ha delat Kungsbacka – fult eller snyggt.

– Vi har fått en del samtal om det, men det allra mesta har varit positivt. Sen finns det alltid de som vill att hela Kungsbacka är en trästad, säger Jessica Wikestam.

ANNONS

Sju kvarter byggs ut

Sammanlagt är det sju kvarter som byggs, de har alla olika nummer, men alla byggs inte i den ordningen. Längst norrut, närmast Kungsmässan mot Varlavägen och Borgmästaregatan, byggs det som är kvarter ett. Det kommer att bli 86 hyreslägenheter. I gatuplan kommer det att vara restauranger och butiker.

Uthyrning av lägenheterna inleds hösten 2021 med beräknad inflyttning till våren 2022.

Bredvid parkeringshuset, ut mot Kungsgatan, pålas det just nu för 51 hyresrätter. I bottenplan mot Valands promenad blir det mindre verksamheter som exempelvis ett mindre bageri eller en liten restaurang.

– Lägenheterna kommer att få en lite annorlunda karaktär. Kvarter sju blir lite rebelliskt. Tanken är att kvarteren får olika känslor, så att vi skapar en kreativa stadsdel.

Lite som Berlin?

– Just det kvarteret är lite åt det hållet. Det blir en lite mer industriell känsla, lite råare. Vi bevarar vissa synliga betongväggar och inne i trapphuset kommer det att vara väggmålningar. Delar av fasaden kommer att vara av plåt. Det är lite annorlunda för Kungsbacka. Vi ska ju tillföra något nytt, ett komplement till det som finns idag, säger Jessica Wikestam.

Ofta återkommer hon till syftet med satsningen, som är att förtäta och få in fler människor i stadskärnan. Kungsbacka är en folkrik kommun, men förhållandevis få bor inne i city.

ANNONS

– Det finns ju en hållbarhetslösning kring det. Ju fler som bor centralt desto bättre. Det finns bara en väg framåt för Kungsbacka och det är att vi får fler invånare i innerstaden. Det går inte att bygga en hållbar stad genom att sprida ut invånarna. Det finns uträkningar på hur många personer det behöver vara för att handeln och den kommunala servicen ska funka. Kungsbacka stad är långt ifrån dessa tal. Om stadskärnan blir mer utspridd än en kilometer från resecentrum, så blir det för jobbigt för folk.

Är Valand en stad i staden?

– Nej, det är en del av staden, en stadsdel. Tanken har hela tiden varit att knyta samman innerstaden med Kungsmässan, säger Jessica Wikestam.

Som en röd tråd, eller åtminstone en svart asfaltsbit, går Valands promenad. Ett stråk där flanörer kan ta sig igenom stadsdelen och de många olika uttrycken i den.

– Nu har vi dragit en temporär promenad. Längs med promenaden kommer det inom kort att finnas information om Valand och vi kommer att skapa aktiviteter för att alla invånare ska känna sig delaktiga i bygget av Kungsbackas nya stadsdel. Det är viktigt, säger Jessica Wikestam.

Kungsbacka har ofta benämningen sovstad, alltså att man arbetar i Göteborg, men bor i Kungsbacka. Valand kan bli en ändring på det.

ANNONS

– Vi ser att Valand är första steget till att förtäta staden, men det behövs mycket, mycket mer för att skapa en riktigt attraktiv stadskärna. Bland annat har vi Sankta Gertrud, gamla Handelsbanken. Det ska utvecklas och bli något helt annat. Men vi pratar inte om enstaka fastigheter det är viktigt att man tar ett helhetsgrepp över staden, säger Jessica Wikestam.

Hon tror att Kungsbackas invånare kommer att bli positivt överraskade av Valands framtida utbud. Butiker och liknande poppar upp allt eftersom avtalen blir klara.

– Vi jobbar med tre ledord när vi utvecklar Kungsbacka: kreativt, modigt och energifullt. Allt vi gör ska spegla det.

Vad skulle du själv vilja se i Valand?

– Nu pågår mängder av förhandlingar med många olika hyresgäster, både vad gäller kontor, butiker och restauranger. Men vi kan inte gå ut med några namn än. Det ska vara ett utbud som andas våra ledord. Något som känns nytt för Kungsbacka.

Men om du själv får önska dig fritt utbudsmässigt?

– Jag hoppas på ett kreativt och nytänkande restaurangutbud. Upplevelsen blir allt viktigare.

En rooftop-bar pratades det om i Valandhuset?

– Nej, där uppe blir det inte en sådan. Där har vi en parkering, men det är inte uteslutet att det blir så i något av de andra husen. Allt är ju inte färdigritat ännu.

ANNONS

Aranäs och kommunen har valt att spara Gula villan, som ligger mitt i den nya stadsdelen och är byggnadsminnesförklarad. Det är ett 30-talshus helt i trä. Bredvid kommer det så kallade Centrumhuset att byggas.

– Det blir stadsdelens mittpunkt. Exakt vad det kommer att innehålla vet vi inte just nu. Men det kommer att vara någon form av verksamhet, inte bostäder. Vi har tankar på att det ska ha en väldigt hög grad av hållbarhetstänk. Kanske bygger vi det helt i trä, säger Jessica Wikestam.

Majblommans plats kommer att anläggas intill Centrumhuset och Gula villan. Det blir en oas med konst, växtlighet och kanske någon uteservering.

Valand

Stadsdelen blir på sju kvarter. Drygt 180 hyreslägenheter och 120 bostadsrätter. Dessutom 13 000 kvadratmeter kontor, butiker och restauranger. Hela stadsdelen beräknas stå färdig 2027.

Den som vill veta mer om byggnationen kan gå in på hejvaland.se.

Källa: Aranäs.

ANNONS