Anna Gille och Matilda Karlsson är anställda som kallskänka respektive caféansvarig, men har stor frihet på jobbet. "Vi ingår i den stora kvarnfamiljen, precis som bagarna och mjölnarna."
Anna Gille och Matilda Karlsson är anställda som kallskänka respektive caféansvarig, men har stor frihet på jobbet. "Vi ingår i den stora kvarnfamiljen, precis som bagarna och mjölnarna."

Kvarnskafferiet har gått från café till saluhall

Anna Gille och Matilda Karlsson bakom disken på Kvarnskafferiet har som mål att kunna leverera det som behövs för en maffig frukost eller trevlig kväll.
– Vår styrka är den röda tråden, säger Anna.

ANNONS
|
Senaste idén är en twist på frukostkassen. En kärleksfull touch till alla hjärtans dag-frukosten, som present till någon som är viktig.Mia
Senaste idén är en twist på frukostkassen. En kärleksfull touch till alla hjärtans dag-frukosten, som present till någon som är viktig.Mia Bild: Mia Sandblom
Svedjemjöl, pannkaksmjöl, stenmalet, lantvete och annat står på hyllorna. "Det finns ett stort intresse för surdeg nu, så många kommer hit och köper speciella mjöl", säger Matilda Karlsson.
Svedjemjöl, pannkaksmjöl, stenmalet, lantvete och annat står på hyllorna. "Det finns ett stort intresse för surdeg nu, så många kommer hit och köper speciella mjöl", säger Matilda Karlsson. Bild: Mia Sandblom
Anna Gille och Matilda Karlsson är anställda som kallskänka respektive caféansvarig, men har stor frihet på jobbet. "Vi ingår i den stora kvarnfamiljen, precis som bagarna och mjölnarna."
Anna Gille och Matilda Karlsson är anställda som kallskänka respektive caféansvarig, men har stor frihet på jobbet. "Vi ingår i den stora kvarnfamiljen, precis som bagarna och mjölnarna." Bild: Mia Sandblom

Kvarnskafferiet öppnade på Lindens torg i stort sett samtidigt som coronapandemin nådde landet. Restriktionerna påverkade naturligtvis kundtillströmningen, men trots det har stället under detta svåra år utvecklats från café till saluhall. Kvarnskafferiet är en förlängning av familjeföretaget Limabacka Kvarn, som drivs av Andreas Nybergh, den sjätte generationen mjölnare i rakt nedstigande led. I Limabacka mals mjölet till det som bakas på bageriet i Väröbacka, och brödet och bakverken säljs bland annat över disk i Kungsbacka.

– Men det har hänt mycket här sedan vi öppnade, säger Matilda Karlsson som är barista och caféansvarig.

Hon tycker en av de roligaste grejerna med jobbet är att jobba kreativt och att fundera på hur verksamheten kan utvecklas. Hon berättar om frukostkassen som kom till som en följd av coronarestriktionerna. På helgen kan man beställa hem en påse med komplett frukost, till sig, eller till någon som sitter ensam.

ANNONS

– När det är lugnt här inne så tänker jag på olika kampanjer till exempel. Sedan ringer jag till Andreas och berättar och han brukar säga att vi ska köra på.

Först växte en te- och kaffedel fram i den avlånga lokalen och efter sommaren anlände ost- och charkdisken. Nästa steg är att utöka köttsortimentet, och därefter händer något som inte är officiellt ännu.

– Nej, vi kan nog inte säga det, men det följer den röda tråden, säger Anna Gille.

Hon anställdes som kallskänka i somras och svänger bland annat ihop de sallader, pajer och soppor som säljs till lunchen. Hon har gått restaurangskola och har ett genuint matintresse.

– Jag känner en yrkesstolthet när jag är här, för jag står för de här produkterna. Allt är inte vårt eget, men det är lokalt och gärna ekologiskt.

Mjölen är i alla fall egenproducerade och kommer direkt från kvarnen i Limabacka, och Matilda och Anna har själv fått upp ett intresse för ovanliga mjölsorter.

– Jag har aldrig bakat så fluffiga lussekatter som jag gjorde i år när jag bakade med bättre mjöl, säger Matilda Karlsson.

Matilda Karlsson

Ålder: 26.

Bor: Gårdskulla.

Familj: Sambo.

Yrke: Caféansvarig på Kvarnskafferiet.

Intressen: Natur, promenader, keramik, tavlor. ”Jag har intressen som en tant helt enkelt.”

Anna Gille

Ålder: 36.

Bor: Åsa.

Familj: Man, två barn och katt.

Yrke: Kallskänka på Kvarnskafferiet.

Intressen: Matlagning, natur, baka, gå i skogen.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS