Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun.
Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun. Bild: Daniel Blomqvist

Kungsbackaskolor i topp med behöriga lärare – näst bäst i Halland

Tre av fyra lärare i Kungsbackaskolorna har behörighet och lärarlegitimation. Det visar nya siffror från Skolverket. I Halland är det bara Varberg som har en högre andel behöriga lärare ute i klassrummen.
– En viktig kvalitetsfaktor, säger skolchefen Maria Andersson.

ANNONS

Lärarlegitimationen infördes 2011 och var ett sätt att både kvalitetssäkra undervisningen och höja statusen på läraryrket. Legitimationen är ett kvitto på att pedagogen kan sitt ämne och bedriver en professionell undervisning.

Nu har Lärarförbundet tagit fram färska siffror över lärare i grundskolan som har en godkänd lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Och för Kungsbackaskolorna blir det med beröm godkänt. 75 procent av lärarkåren i grundskolan jobbar med lärarlegitimation, en siffra som ligger väl över rikssnittet i landet på 71 procent.

Hylte är minst bra

Och andelen behöriga lärare i Kungsbacka är den näst högsta i hela Halland. Bara Varberg kan redovisa en högre siffra, där 78 procent av pedagogerna jobbar med godkänd legitimation. Minst andel behöriga lärare finns i Hallands minsta kommun Hylte, som inte når högre än 58 procent legitimerade lärare.

ANNONS

Lärarförbundet är ändå inte nöjda.

– Även om behörigheten i Kungsbacka är högre än i många andra kommuner är läget i landet allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Säkrar undervisningen

Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun, kallar lärarlegitimationen en ”viktig kvalitetsfaktor”.

– Den är superviktig och är något som styrs av skollagen. Legitimationen är en garant för undervisningens kvalitet, säger hon.

Maria Andersson lägger till att målet alltid är att alla anställda ska ha en godkänd lärarlegitimation.

– Målet är alltid 100 procent, våra lärare ska vara behöriga och den som ansvarar för undervisningen ska ha behörighet. Det är bara om det handlar om en vakans på kanske sex månader som det kan bli tal om att ta in obehöriga lärare. Sedan måste vi komma ihåg att det finns ämnen där det kan vara svårt att hitta behöriga lärare. Slöjd är ett sådant ämne där det över tid kan vara brist på lärare med legitimation, säger Maria Andersson.

Inte officiellt

Hon påminner också om att det finns lärare med legitimation som tar lektioner i ämnen där de inte har officiell behörighet på papper.

– Det gör att jag egentligen skulle vilja kolla mina egna siffror kring detta. I första hand ska vi ha behöriga lärare, i andra hand ska de vara behöriga i ämnet de har lektion i. Men målet är alltid 100 procent, säger Maria Andersson.

ANNONS

Den Kungsbackaskola som har högst andel behöriga lärare i lärarkåren är Fullriggaren Malevik, med 98 procent legitimerade lärare.

Minst andel legitimerade lärare, 70 procent, har Åsa Gårdsskola F-3.

Lärarförbundets undersökning gjordes i oktober förra året och gäller läsåret 2021/2022.

LÄS MER:Kriget präglar lektionerna på Smedingeskolan: ”Svårt när man inte har svaren”

LÄS MER:Trots nej från kommunen: De kämpar för att eleverna ska få skolkatalog

LÄS MER:Debatten som stal showen: ”Den finaste motionen som skrivits i församlingen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS