Kungsbackas ridklubbar förskonade från hästbristen

Just nu råder det hästbrist i landet. Flertalet ridklubbar vittnar om högre priser och sämre utbud. Det gäller främst utbudet av skolhästar. På Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka har man märkt av att det är ont om hästar.
– Hästarna säljs mycket snabbare än de gjort förut, även såna hästar som kanske tidigare inte varit så attraktiva, säger Karin Hero, skolchef på Sveriges Ridgymnasium.

ANNONS
|

LÄS MER:Guld i ponny-SM till Kungsbackabon Julia Cissig

Det är främst brist på hobby- och ridskolehästar. Enligt Karin Hero finns det två möjliga orsaker till att intresset gått upp.

– Den ena är att coronapandemin gjort att många valt att satsa mer på ridsporten, precis som många skaffar hund så skaffar folk häst. Den andra är att man har förädlat hästarna såpass mycket att det finns färre lugna och stabila skolhästar. Man har avlat med siktet inställt på tävlingshästar och de blir lätt lite för känsliga för verksamhet med flera olika ryttare, säger Karin Hero.

LÄS MER:Jourstängd veterinärklinik ökar belastningen för Distriktsveterinärerna

Kö till ridskolorna

Kungsbacka Ridklubb vittnar också om försämrat utbud.

– Vi har ett väldigt gott samarbete med våra leverantörer av hästar, så vi har fått de hästar vi behövt men vi har absolut känt av att det finns färre hästar och att de är dyrare än vanligt, säger Louise Paris, verksamhetschef och ridlärare.

ANNONS

Enligt Karin Hero har intresset på Kungsbackas ridklubbar ökat. Av de klubbar hon talat med så vittnar de om att de åter är kö till de större ridskolorna igen för första gången på flera år.

– Problemet är inte att det fötts för lite hästar, det finns för få stabila och lugna hästar eftersom de flesta avlas till att bli tävlingshästar. Utbudet mättar inte efterfrågan helt enkelt, säger Hero.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS