Kungsbackas OS-stjärnor ska hyllas med pompa och ståt i höst

Firandet av sommarens OS-deltagare från Kungsbacka glömdes bort i pandemin. Nu kan det bli bättring, med en rejäl idrottsgala för att hylla OS-hjältar och andra idrottsprofiler från kommunen.
– Jag är jättejätteglad, det känns jättekul. Vi har många fantastiska idrottare som vi ska fira, säger Magdalena Sundqvist (S), som la förslaget i fritidsnämnden.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Under sommar-OS i Tokyo firade flera Kungsbackaidrottare fina framgångar. Fridolina Rolfö i damlandslaget tog hem ett silver, seglaren Fredrik Bergström vann också en silvermedalj och Erik Persson tog sig till OS-finalen i 200 meter bröstsim.

Men något särskilt firande fick inte de hemvändande OS-idrottarna när pandemin satte stopp.

Nu kan det bli ändring på det.

Under torsdagskvällen beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd att uppmärksamma Kungsbackas OS-deltagare den 17 september på idrottsgalan som anordnas av kommunen. Förvaltningen ska även utreda huruvida man i framtiden kan hylla idrottsframgångar. Initiativet kom ifrån Socialdemokraterna som tycker det är viktigt att kommunen firar sina idrottsprofiler.

ANNONS

– Det känns viktigt att fira och glädjas åt dessa fantastiska prestationer. Mästerskap som följs av både unga och gamla, man hejar på i soffan och ögonen tåras. Vi missade att fira våra OS deltagare i somras så nu kan vi göra det i september, säger Magdalena Sundqvist (S).

LÄS MER:Folin om platsen i Tre Kronor: ”Det största man kan göra”

Visionen: Torget fullt av folk som firar tillsammans

Socialdemokraterna la fram ett initiativärende i nämnden i stället för en motion för att frågan ska kunna utredas något snabbare, förklarar Magdalena Sundqvist.

– Det är helt magiskt att Kungsbacka har såna fantastiska idrottare. Priserna som delas ut av kommunen nu kan man bara få om man tar guld men bara att ta sig till OS är fantastiskt. Vi tycker man ska hyllas då med, säger hon.

Hon påpekar att i andra kommuner när OS-deltagare kommer hem så ser man ofta att hela torget är fullt av folk som firar tillsammans. Det är den känslan som Socialdemokraterna är ute efter.

– Att få glädjas tillsammans med Kungsbackaborna på torget med pompa och ståt. Vi vill tacka våra idrottare för den insatsen de gjorde under sommaren 2021 och nu under vinter-OS. De är såna fantastiska förebilder för unga i kommunen, säger hon.

LÄS MER:Efter mängder av mål i kvalet – nu är Felizia klar för OS i Peking

”Väldigt många idrottsliga framgångar”

Magdalena Sundqvist hoppas även att de två Kungsbackaprofiler under vinter-OS hyllas, Felizia Wikner Zienkiewicz i Damkronorna och Christian Folin i Tre kronor, båda fostrade i Hanhals Kings. Resan är ännu inte slut för Christian Folin, som med Tre kronor nått semifinal mot Ryssland.

ANNONS

– Förhoppningen är att vi framöver kan hylla våra idrottare med buller och bång, kanske en scen på torget och musik när de exempelvis kommer hem från OS. För att inte vara en så stor kommun så har vi ändå väldigt många idrottsliga framgångar, det är värt att fira.

Tre kronor föll efter straffdrama mot Ryssland.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS