Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Hermansson är ekonomichef på Kungsbacka kommun. Hon ser inte läget som allvarligt just nu, men nästa år lär det bli dyrare med investeringar.  Bild: Daniel Blomqvist
Christina Hermansson är ekonomichef på Kungsbacka kommun. Hon ser inte läget som allvarligt just nu, men nästa år lär det bli dyrare med investeringar. Bild: Daniel Blomqvist

Kungsbackas låneskuld: 1,3 miljarder – så påverkas kommunen

Tisdagens räntehöjning påverkar även Kungsbacka kommun. Ingen chock i nuläget – men i takt med att nya investeringar måste göras kommer det bli desto mer påtagligt.
– Nästa år ökar räntekostnaderna, säger ekonomichef Christina Hermansson.

Den stora höjningen av styrräntan som meddelades på tisdagen kommer även att påverka Kungsbacka kommun. I nuläget inte allvarligt, men nästa år kan det bli helt andra kostnader, enligt kommunens ekonomichef Christina Hermansson.

– Kommunens låneskuld ligger i dag på 1,3 miljarder. Vi har många olika lån och även olika löptider på lånen i vår portfölj. Dagens höjning kommer att innebära extrakostnader om ungefär fem miljoner. Men i takt med att vi tar upp nya lån nästa år kommer ränteläget att se annorlunda ut, säger hon.

Vad innebär det rent konkret?

– Vi måste hela tiden göra nya investeringar exempelvis i skolor, förskolor och vård- och omsorgsboenden. Därför är det viktigt att kommunen har ett positivt resultat, för att delvis finansiera nya investeringar med egna medel, säger Christina Hermansson.

Vad för investeringar kan det vara?

– Vi måste hela tiden göra nya investeringar och därmed ta upp nya lån. Det kan vara sådant som ingår i de olika översiktsplanerna till exempel. Vi kan inte finansiera allt med egna medel, och det är också därför det är så viktigt att kommunen visar ett positivt resultat. Det är väldigt viktigt när vi ska ta upp nya lån, säger Christina Hermansson.

Fortsätter investera som planerat

Exakt hur det blir framöver är svårt att överblicka, enligt ekonomichefen. Men hon anser inte att spara sig framåt är rätt väg att gå.

– Vi måste göra nya investeringar för att gå framåt, men visst, räntekostnaderna kommer att öka när vi får ett annat ränteläge, säger Christina Hermansson.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din privatekonomi av höjd styrränta

LÄS OCKSÅ: Bedragare försökte lura äldre kvinna i Kungsbacka – med tvättmaskin

LÄS OCKSÅ: Här åkte flest fast under trafikveckan i Kungsbacka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.