Grundvatten-nivån i Kungsbacka är låg och regnet hjälper föga.
Grundvatten-nivån i Kungsbacka är låg och regnet hjälper föga. Bild: Kenny Hjälte

Kungsbackas grundvatten mycket lågt: ”Bildas inget nytt”

Grundvattennivåerna i de små magasinen ligger mycket under normalt i nästan hela Halland samt i Göteborgsregionen. Och trots kraftigt regn under måndagen fylls de inte på just nu.
– Det är såklart inte dåligt att det regnar. Men det krävs väldigt mycket regn, säger Anders Retzner på Statens geologiska institut, SGU.

ANNONS
|

Under måndagen öppnade sig skyarna och regnet har för första gången på länge blött ner gräsmattor, mark och terräng. Samtidigt ligger grundvattennivåerna i de små magasinen mycket under det normala i så gott som hela Halland samt även i Göteborgsområdet.

– Den främsta anledningen är att det regnade mindre än normalt under hela våren. Det regn som kommer under sommaren tas i regel hand om av växter eller dunstar, så då bildas det inget nytt, säger Anders Retzner.

Uppmanar till försiktighet med förbrukning

Att det är låga nivåer i de små magasinen kan ställa till det, i synnerhet för de med egen brunn.

ANNONS

– Det är främst de som berörs och det är till dem vi går ut just nu och uppmärksammar på detta. Har man egen brunn och kanske hade problem under de torra somrarna 2018 och 2019 så bör man vara försiktig med vattenförbrukningen. Då finns det stor risk att det blir problem igen. Så vi rekommenderar att man är lite extra försiktig nu så att det finns vatten kvar till slutet av sommaren.

Till skillnad från de onormalt låga nivåerna i de små magasinen ligger de stora magasinen på normala nivåer, så i övrigt råder det inga rekommendationer om att hålla igen på vattnet just nu.

– Det här berör inte så mycket de som är anslutna till kommunalt vatten. Vid en eventuell brist så går vattenbolagen ut och varnar, säger Anders Retzner.

Sjunker hela sommaren

Det kraftiga regnet under måndagen räcker kanske inte till att fylla på magasinen, men det är ändå välkommet, enligt SGU.

– Det är såklart inte dåligt att det regnar, men det krävs väldigt mycket regn för att det ska påverka grundvattnet. Men att det regnar bromsar ju om inte annat effekten och bidrar till att nivåerna inte sjunker ännu fortare. Men det är så att generellt så sjunker grundvattnet alltid under sommaren. Så det är bra att det regnar, men grundvattnet kommer inte att fyllas på, säger Anders Retzner.

ANNONS

LÄS MER:Kalle Moraeus gästade margaritaparty

LÄS MER:Flera översvämningar på E6: ”Det vräker ner på sina ställen”

LÄS MER:Fågelinfluensa ökar i Halland

ANNONS