Man i blå skjorta och kavaj. Ett sms.
Peter Wesley (KD) fick ett sms när han la ut en bilannons. Printscreenen är från hans dotter My som fick ett liknande sms. Bild: privat

Kungsbackapolitikern skulle sälja sin bil – fick bluff-sms

Kungsbackapolitikern Peter Wesley (KD) la ut en bilannons på Blocket. Tio minuter senare fick han ett sms från en ”Jenny” som undrade om bilen fanns kvar. Men han är inte ensam. Flera personer i Kungsbacka vittnar om att de fått liknande sms där köparen vill ha en så kallad ”fejkrapport”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

LÄS MER:Familjen har drabbats av översvämning – åtta gånger

När Peter Wesley (KD), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, la ut sin bil till försäljning fick han snabbt sålt den. Men ett sms från en annan intressent kom bara tio minuter efter han lagt ut annonsen.

– Jag svarade bara då att den redan var såld. Så jag gick ju på det först att det var en seriös person. Det var först när min dotter My sa att hon hade fått exakt samma grej som jag förstod, säger Peter Wesley.

LÄS MER:Restaurangernas glädje när restriktionerna lättas: ”Betyder extremt mycket”

De båda sms:en är nästintill identiska, där först frågan ställs om bilen finns kvar och om det stämmer att den finns i Göteborgs stad. Men avsändarna är signerade ”Jenny” och ”Elin”.

– De var väldigt snabba. Jag har aldrig varit med om den här typen av bedrägerier innan. Man förvånas ju inte i dag men det är ledsamt.

LÄS MER:Hård kritik mot skandalkliniken i Kungsbacka – missade hudcancer

”Ännu ett sätt att luras”

Han postade ett inlägg i Facebookgruppen ”Brottsplats Kungsbacka”, där han frågade om fler hade blivit utsatta för liknande sms. Han fick snabbt svar från flera Kungsbackabor att de fått liknade sms men från olika avsändare. Någon skriver att bedragarna vill att ägaren gör en så kallad ”fejkrapport” och flera olika sajter listas.

– De ställer frågan om det är något fel på bilen som de borde veta om. Men de får jobba mycket för ganska lite pengar, jag tror det kostade runt 200 kronor, säger Peter Wesley.

Han tycker att man ska hålla utkik efter om köparen verkar seriös, aldrig lämna ifrån sig nycklar och vara noggrann med att pengarna kommit in, för ibland kan de återkalla köpet.

– Jag tycker det är värre när de stjäl en bil. Men det är ännu ett sätt att luras, det jag mest reagerar på är att samhället blivit elakare, det är svårare att vara naiv i dag.

ANNONS