Kungsbackapolisen hedrade sin döda kollega: ”En fruktansvärd händelse”

Sent på onsdagskvällen blev en polisman skjuten i Biskopsgården i Göteborg. Polismannens liv gick inte att rädda och han avled under natten. På torsdagsmorgonen höll polisen en presskonferens och klockan tolv höll poliser i hela Sverige en tyst minut. Kungsbackapolisen har flaggan på halv stång.

ANNONS
|

LÄS MER:Polis skjuten till döds i Biskopsgården

– Det är naturligtvis en tryckt stämning, alla är berörda och det är en djup sorg över vår kollega i huset, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

På presskonferensen berättade Erik Nord, chef i Polisområde Storgöteborg att Biskopsgården är ett av de områden man har särskild tillsyn i på grund av att det finns konflikter som pyr. Polisen stod och pratade med ett par personer vid Höstvädersgatan i Biskopsgården när skottlossningen utbröt under natten. En av poliserna träffades av skotten och fördes till sjukhus. Strax innan klockan tre på natten till torsdag meddelades det att hans liv inte gått att rädda.

ANNONS

Ännu finns det ingen gripen eller misstänkt gärningsperson. Under presskonferensen berättade Erik Nord att den avlidna polisen är i dryga 30-årsåldern och relativt ny i yrket.

Kungsbackapolisen sörjer kollegan

I Kungsbacka hissar lokalpolisen under torsdagen flaggan på halvstång för den döda kollegan.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd händelse och en stor sorg. Det här är något som präglar hela Sverige, säger lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, Krister Adolfsson.

Krister Adolfsson, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.
Krister Adolfsson, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka. Bild: Roger Larsson

Vad kände du när du fick beskedet?

– Jag fick reda på det inatt och fick en stor klump i magen, säger Adolfsson.

Han förklarar att med sorgen kommer också en fast beslutsamhet att hjälpa till med det man kan i Kungsbacka.

– Beslutsamheten stärks avsevärt för att hjälpa till och ta fast gärningspersonen.

”Det är ett riskfyllt jobb och det är vi medvetna om”

Huruvida händelsen kommer att påverka Kungsbackapolisens arbetssätt kan inte Krister Adolfsson uttala sig om i nuläget men han betonar att händelsen påverkar polisen i Kungsbacka både på ett känslomässigt men också arbetsmässigt plan.

– Polisyrket är ett riskfyllt jobb och det är vi alla medvetna om så det är beklagligt, säger Adolfsson.

Klicka på videon för att se när Kungsbackas lokalpolis och Räddningstjänsten i Storgöteborg håller en tyst minut för den kollega som avlidit i tjänsten.

Räddningstjänsten ansluter: ”Helt oacceptabelt”

Klockan tolv på dagen samlades poliskåren utanför Kungsbackas polishus och strax innan den tysta minuten anslöt personal från räddningstjänsten. Polis och räddningstjänst slog på blåljusen och tillsammans stod de tysta bakom den vajande flaggan. Förbipasserande stannade upp och stod tysta även de.

ANNONS

– Vi är är här för att visa vårt stöd och deltagande. Det är en sorg för oss också naturligtvis, vi jobbar väldigt tätt med polisen och har gjort mycket arbete ihop, säger räddningsledare Hans Schmidt.

– Det är verkligen bedrövligt det som hänt. Det här är en helt annan nivå, det har gått över gränsen, eller det har det gjort långt innan men det här är inte acceptabelt, säger Schmidt.

LÄS MER:Markägaren om skogsbranden i Sandsjöbacka: ”Jag är helt tagen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS