Kungsbackaliberalerna om Sabunis avgång

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni meddelade under fredagen att hon avgår, efter nästan tre år som partiledare. Partiet har låga opinionssiffror inför stundande val och Kungsbackaliberalerna hoppas nu att partiledarbytet kan vända på steken.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Nyamko Sabuni tillträdde som liberalernas partiledare i juni 2019. Under fredagen meddelade hon sin avgång. Det var inget väntat besked, enligt kommunalrådet Monica Neptun (L).

– Det kom som en nyhet för mig också. Jag har en stor tilltro till Nyamko men hon har inte lyckats nå ut med vår politik. Partiet har legat och tragglat med väldigt låga opinionssiffror och hon har det största ansvaret att nå ut med vår politik, även om vi alla hjälps åt såklart, säger hon.

Neptun tycker att Johan Pehrson är ett bra val som ny partiledare och hon hoppas det ska vända opinionssiffrorna.

ANNONS

– Nyamko har själv valt att avgå, jag har full respekt för hennes val. Johan Pehrsson har en stark liberal erfarenhet och kommer fortsätta driva vårt liberala alliansparti på den borgerliga sidan.

Tror du att Sabunis avgång kommer påverka partiet lokalt i Kungsbacka?

– Det får framtiden utvisa. Jag kan inte sia om det. Jag vet att mina liberala vänner i Kungsbacka kommer fortsätta med samma entusiasm och slita hårt. Extra mycket nu när drar valrörelsen igång i kommunen. Vi kommer synas och höras i Kungsbacka, säger Monica Neptun.

Tommy Rydfeldt, Liberal regionpolitiker och politiskt aktiv sedan tidiga 90-talet, medger att Nyamko Sabuni inte klarat att lyfta partiet under sin tid som partiledare.

– Hon har inte lyckats föra ut vår politik och det har varit lite för många grodor, inte minst den senaste i samband med Nato-debatten, säger han och syftar på ett intervjusvar där Sabuni sa att ”hon skulle fly till Norge” om kriget kommer.

Rydfeldt välkomnar också Pehrson som ny partiledare.

– Johan kan partiet, han är en skicklig debattör och han kommer driva politiken vidare på samma linje, där Liberalerna är en del av borgerligheten.

Räcker partiledarbytet för att lyfta partiet inför valet i höst?

ANNONS

– Jag hoppas det. Nyamko hade så låga förtroendesiffror hos väljarna att det bara var MP som hade sämre. Nu kan vi komma bort från diskussionen om Nyamko Sabuni fungerar eller inte och i stället fokusera på innehållet i vår politik. Jag tror det blir bra, säger Tommy Rydfeldt.

LÄS MER:Så står Kungsbackas politiker i brännheta Nato-frågan: ”Vi är ett så litet land”

LÄS MER:Majblommetraditionen som håller sig kvar: “Det känns bra”

LÄS MER:Politikerna sågar förslaget om ett akutsjukhus i Falkenberg: ”Svårt att köpa”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS