Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kungsbackaföretaget storsatsar i nya lokaler: ”Det här är framtiden”

I en verkstadslokal i Kungsbacka tillverkas motorcyklar för hand som är tystgående, uppkopplade och elektriska. Företaget går under namnet RGNT Motorcycles och har under det senaste året expanderat trots pandemin. Nu flyttar de snart in i en ny lokal som bland annat ska ha en crossbana, skatepool, gym och samtidigt ligga till grund för själva skapandet.

I en liten verkstad i Hede industriområde pågår tillverkningen av de tystgående och elektriska motorcyklarna för fullt. De har en klassisk design och är uppkopplade som en Tesla. I nuläget är de ungefär 25 medarbetare som är med och gör allt från grunden – och detta också för hand. Christian Widebrant gör sin allra första dag på företaget och är fullt fokuserad på att lära sig en av monteringarna på motorcykelns nästintill tomma skal.

LÄS MER: Hede Fashion Outlets nya satsning: ”Vi vågade aldrig tro att det skulle bli så”

– Jag sätter dit bakskärmen på motorcykeln. En av kollegerna här sa att det inte var det lättaste, vilket det inte heller var, säger han med ett lätt skratt.

Christian Widebrant gör sin allra första dag på företaget RGNT motorcycles.
Christian Widebrant gör sin allra första dag och är fokuserad på att sätta dit bakskärmen. Bild: Sanna Puoskari

”Behöver vara med i den uppfarten”

Att det skulle bli just helt elektriska motorcyklar slog Jonathan Åström, en av grundarna och tidigare Kullaviksbo, en höstdag 2018. Han befann sig då i Pekings stadskärna och såg hur bilar och motorcyklar passerade förbi utan att göra något ljud ifrån sig.

– Det slog honom att ingenting låter där alls, allt var så tyst. Vi båda kände att vi ville vara med i den uppstarten och göra samma sak här i Sverige, säger Lina Kanstrup, medgrundare och marknadschef på företaget.

LÄS MER: Premiär för ny food truck i Kungsbacka

LÄS MER: Ralf Jutvik, 95, är årets företagare i Kungsbacka kommun: "Ska fira med vännerna på jobbet”

Efter den dagen började idéerna sprudla och väl hemma i Kungsbacka svetsade Jonathan Åström fram de första prototyperna. Under 2019 blev idéerna till verklighet och tillsammans startade han och Lina Kanstrup företaget som fick namnet RGNT Motorcycles.

– Jag är duktig på att bygga ett varumärke och han är duktig på själva produktutvecklingen. Under resans gång har vi också fått med oss några investerare som tror på vår vision med olika hållbarhetsperspektiv, säger Lina Kanstrup.

Jonathan Åström och Lina Kanstrup är grundarna av RGNT Motorcycles.
Grundarna Jonathan Åström och Lina Kanstrup är optimistiska inför framtiden. Bild: Sanna Puoskari

Ett företag som växer

Under det senaste året har företaget expanderat och utökat sin verksamhet, vilket också har lett till att de har behövt en ny och större lokal. Och en dryg halvmil bort har de påbörjat en ombyggnation i Anneberg Snickerifabriks tidigare lokal, på 2 000 kvadratmeter.

– Det är ett rivningskontrakt så vi gör om hela lokalen från grunden. Vi ligger på plus 1 000 säljförfrågningar så efterfrågan finns definitivt men vår viktigaste aspekt är kvalité, säger Lina Kanstrup.

LÄS MER: Mer mat på stan – nu blir det lättare ställa upp food trucks

Inne i lokalerna pågår arbetet för fullt – och inom loppet av en månad ska det finnas en crossbana, reception, utvecklingsavdelning, skatepool, ett kontor och gym på plats. Tanken är att det ska bli en slags mötesplats dit motorcykelfantaster kan komma.

– Vi kommer ha många medarbetare som är specialiserade inom olika områden. Vi ska ha allt vi behöver här, från den första komponenten tills det blir en färdig produkt. Men sedan är den sociala biten väldigt viktig för oss också så vi vill skapa en samhörighet, säger Lina Kanstrup.

RGNT Motorcycles bygger en motorcykel på en dag.
Det tar en dag att bygga en elektrisk motorcykel. Bild: Sanna Puoskari

Topp 15 i nordiska tävlingen

I förra veckan fick RGNT Motorcycles även reda på att de är framröstade som ett av de främsta startup- och tillväxtföretagen i Sverige i tävlingen Techarenan Challenge som är en nordisk entreprenörstävling.

Det är totalt 400 olika bolag som har blivit utvalda av en jury och i dagsläget ligger Kungsbackaföretaget på plats 15. På tisdagsmorgonen ska Lina Kanstrup och Jonathan Åström bege sig upp till Stockholm för att pitcha sig själva i en final.

– Det skulle betyda jättemycket om vi vann så klart. Jag tror att vi är på rätt spår för mänskligheten och kommande generationer, det här är framtiden. Det ska även bli roligt att få representera Kungsbacka, vi vill ju stanna här, säger Lina Kanstrup.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.