Kungsbackaduon skapar musik för hedningar: ”Ett kulturarv”

Musikduon Silfwerlood från Kungsbacka skapar musik för moderna hedningar. Men ambitionen är också att förvalta ett kulturarv.
– Hedniska melodier är en sångskatt som vi vill boosta, säger Magnus Lindegren som utgör ena halvan av duon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Förutom Magnus Lindegren består Kungsbackaduon Silfwerlood också av brodern Joakim Johansson. I slutet av förra året debuterade gruppen med EP:n Silfwerlood där Magnus står för kompositionen och Joakim för teknik och arrangemang.

– Vi arbetar för att skapa musik som nyttjas i ett hedniskt utövande. Det är musik för moderna hedningar, säger Magnus som tillhör samfundet Forn sed som är ett registrerat trossamfund för utövare av nordisk naturreligion.

Vil boosta hednisk musikskatt

– Vi är troende hedningar. I Forn sed vänder vi oss bland annat till de gamla fornordiska gudarna. Det andliga utövandet sker i samklang med naturen, till exempel i samband med årstidskiftningar eller vid fullmåne.

Det är för dessa tillfällen och ceremonier som Silfwerlood gör musik.

– I förkristen tid fanns det många sånger och melodier som nyttjades vid ceremoniella tillfällen. Men mycket av det har gått förlorat så med Silfwerlood vill vi boosta den sångskatten.

Är det viktigt att bevara traditionen som ett kulturarv?

– Ja, det tycker jag. När jag växte upp hade jag ett enormt stort intresse för historia och särskilt för järnåldern av någon anledning. Men jag tycker att det är skralt med information från den tiden. Som historieintresserad vill jag gärna hålla den tiden vid liv. Musiken är en del i det och då är det viktigt att öka tillgången till hednisk musik.

Hednisk musik omfattas inte av några särskilda regler när det gäller instrument och hur det ska låta rent musikaliskt, förklarar Magnus. Syftet med flertalet stycken är att de ska kunna framföras a cappella vid särskilda ceremonier.

”Vi kör både sametrumma och modern gitarr”

– Det finns inga gränser egentligen. Man kan spela på både moderna och historiska instrument. Vi kör både sametrumma och modern gitarr. Det beror lite på hur och när den är tänkt att användas.

Silfwerloods musik finns tillgänglig på de flesta musikplattformar och duon arbetar ständigt med att producera ny musik för hedniska ceremonier. Och namnet Silfwerlood? Det är en svensk utdöd adelsätt som Magnus Lindegren tror sig att han och brodern Joakim härstammar ifrån.

-- Jag håller på att ta reda på om det är så. Men om det skulle visa sig att det inte är så, så tycker vi att namnet ändå passar bra för den musik vi skapar.

LÄS MER:Kungsbackas metalhjältar tillbaka – Manimal spelar på teatern

LÄS MER:Tim från Vallda gör succé i American song contest

LÄS MER:Arkeologernas oväntade upptäckt: ”Vi går dit fynden leder oss”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS