I snart två decennier har Roger Larsson varit lokala partiet Kungsbackabornas ansikte utåt.
I snart två decennier har Roger Larsson varit lokala partiet Kungsbackabornas ansikte utåt. Bild: Mats H Ljungqvist

Kungsbackaborna vill driva de stora lokala frågorna: ”Ingen partipiska”

2006 startade förra M-kommunalrådet Roger Larsson egna partiet Kungsbackaborna. Nu gör de sin femte valrörelse, men väljarstödet går kräftgång i takt med att allt färre minns Larssons storhetstid som Kungsbackas starke man.

ANNONS

Fram till 2002 var Roger Larsson Kungsbackas starke man och moderat kommunalråd i stadshuset. Utöver det hade han poster i regionen och när livet var som hetast bollade han ett stort antal politiska uppdrag. I valet 2002 fick han nöja sig med att sitta i fullmäktige, trots att han var den mest kryssade moderaten på listan. Fyra år senare lämnade han M och startade egna partiet Kungsbackaborna. De knep direkt fyra mandat i fullmäktige, och sedan dess har Larssons uppstickarparti varit en del av Kungsbackas politiska liv.

Sedan 2006 har ni gått från fyra, till tre, till senast bara två mandat i fullmäktige. Hur förklarar ni kräftgången?

ANNONS

– Väljarna gör det lätt för sig. De röstar samma i kommunen, regionen och till riksdagen. Och andelen fria väljare, alltså väljare som tänker utanför partipolitiken, blir allt färre. Framgången för SD 2018 tog många av de väljarna och idag finns flera mindre partier, AFS, Medborgerlig samling, Kungsbacka framtidsparti. Varje röst på dem är en röst vi kunde fått, säger Roger Larsson.

Kungsbackaborna kallar sin politik för ”närdemokrati”. Larsson förklarar att politiken formas av medlemmarnas förslag, som sedan röstas fram till ett majoritetsbeslut

– Vi har ingen partipiska som styrs från Stockholm, säger han.

Sju heta valfrågor

På partiets hemsida listas sju frågor de driver i årets valrörelse. Den viktigaste av dem är striden kring den kalla maten i hemtjänsten. De som använder hemtjänst ska en gång i veckan få hem sju matlådor med kalla rätter, som värms i mikro när det är middagsdags.

– De signaler vi får till oss är att många tycker detta är ett problem, det finns en oro för detta. Vår uppfattning är att detta inte är bra för de äldre, det handlar bara om att politikerna vill spara pengar i budgeten. Och med kalla maträtter en gång i veckan så blir de äldre av med ett besök om dagen, där någon i alla fall ringer på och undrar hur det är, säger Roger Larsson.

ANNONS

Tar stora grepp

Men Kungsbackaborna backar inte för de riktigt stora frågorna. På hemsidans valmanifest vill partiet ”driva på arbetet” med en ny Onsalaväg, muddra och återställa Kungsbackaån, ha en nattöppen polisstation och ett nytt centralt sjukhus. Och partiet vill stoppa nya dubbelspår genom centrum.

Gemensamt för flera av de frågorna är ju att besluten ofta ligger utanför det kommunala självstyret.

Det är väl lätt att lova, men Onsalavägen avgörs ju av Trafikverket och staten, inte av Kungsbacka kommun?

– Vi borde i alla fall vara tydligare med att tala om vad vi tycker. Vägen har planerats i snart 70 år, och Kungsbackas politiker har ett ansvar och intresse att utveckla hela kommunen. Det gäller Onsala också.

Ett nytt dubbelspår genom centrum är ju samma sak, det blir ju ett riksdagsbeslut?

– Desto viktigare att vi från kommunen är tydligare med vår uppfattning. Och i Kungsbackaborna tycker vi inte att den uppfattningen ska styras av en partipiska i Stockholm.

Hur kampanjar ni i årets valrörelse? Knackar dörr?

– Vi har varit lite dåliga på det i år. Vi arbetar mer med annonsering och med att synas i sociala medier, och vi får hela tiden fler som följer oss på Facebook. Vi försöker arbeta mer datadrivet, i stället för att bara ställa upp oss på torsdagsmarknaden. Vi finns så klart på torget på marknadsdagarna, men jag vet ärligt inte hur värdefullt det är.

ANNONS

Du är Kungsbackabornas mest kända politiker, men fyller snart 78. Hur länge håller du på?

– Så länge jag får sådant gensvar av människor jag möter och jag tycker det är roligt, så blir det fram till valdagen i alla fall. Därefter ger valresultatet svar på om det finns grund för fortsatt arbete.

Och återväxten, hur ser den ut?

– Den är bra. Även om medelåldern är hög så har vi det senaste haft en bra tillströmning av nya medlemmar. Tvåa på vår kommunlistan och vice ordförande är Janne Heimbrand, som är ganska ny i partiet, men som har många bra tankar och idéer.

Valdagen närmar sig. Två mandat idag – hur många har Kungsbackaborna efter valet?

– Det är upp till väljarna. Vår målsättning är så klart alltid att få egen majoritet, men ökar vi med ett eller två mandat så är det 50 eller 100 procent.

Roger Larsson, Kungsbackaborna

Namn: Roger Larsson

Bor: Villa i Hanhals

Familj: Fru och två söner

Gillar: Golf och jakt

Aktuell: Ordförande i lokala partiet Kungsbackaborna.

LÄS MER:Dags för val – så röstade Kungsbacka 2018

LÄS MER:Lokala partiets önskan: vaccinvädjan och krav vid nyanställning

LÄS MER:Förslaget: Bygg helt nytt sjukhus – mitt i stan

ANNONS