Den senaste partiella solförmörkelsen år 2010. Bilden är tagen i Oslo.
Den senaste partiella solförmörkelsen år 2010. Bilden är tagen i Oslo. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Kungsbackaborna snuvas på solförmörkelsen

Strax innan lunch på tisdagen är det dags för en partiell solförmörkelse som ska gå att se i Sverige. Men möjligheterna för Kungsbackaborna ser inte goda ut.
– Man kan ju chansa och gå ut och kika men troligtvis kommer man inte se det, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Stora delar av Europa och Asien kommer kunna ta del av en partiell solförmörkelse under tisdagen med start strax efter 11.00 svensk tid. En partiell solförmörkelse innebär att en del av solen täcks av månen, i det här fallet väntas över en tredjedel skymmas.

Men för den som hade hoppats kunna ta del av rymdfenomenet och befinner sig i Kungsbacka eller andra delar av Västsverige ser det tyvärr mörkt ut. Ett lågtryck har bildats och skymmer sikten.

– Det kommer vara moln som dominerar men jag ser indikationer på att det skulle kunna uppstå lite luckor i molntäcket. Så det är inte helt omöjligt men jag skulle säga att chanserna inte är jättestora, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Dit ska du åka om du vill se solförmörkelsen

Om man ändå har bestämt sig för att man ska se solförmörkelsen får man ta sig en bit hemifrån.

– Det är väl i de sydöstra delarna av Götaland, då tänker jag på Öland exempelvis. Där hade chanserna varit större.

Det molniga, regniga och milda vädret med ett par uppehåll kommer att fortsätta hela veckan enligt prognosen.

Enligt Populär Astronomi kommer man få den bästa upplevelsen av solförmörkelsen i Sverige om man befinner sig i Norrland, där kan solen täckas upp till 50 procent av månen.

Nästa gång en partiell solförmörkelse kommer blir i mars 2025. Att få se en hel solförmörkelse i Sverige blir desto svårare då det kommer ske den 16 oktober 2126 nästa gång.

Populär Astronomi skriver vidare på sin hemsida att man ska komma ihåg att skydda ögonen om man skulle se en solförmörkelse. Även om solen är täckt av månen är det farligt att kolla direkt på den och man kan få skador på ögonen. Man ska heller inte använda teleskop eller kikare utan solfilter.

Den senaste partiella solförmörkelsen var den 10 juni år 2021.

LÄS MER:Oro efter inbrott hos bouleklubben: ”Skulle ha tävling”

LÄS MER:Kritik från flera håll mot nya Hedeleden: ”Otidsenligt”

LÄS MER:Isac Born från Onsala är på väg att ta chansen i Frölundas A-lag

Solförmörkelse

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Den blockerar då nästan allt solljus från att nå jorden – mitt på ljusa dagen. Solen är 400 gånger större än månen men av en slump ligger månen så pass nära jorden att den ändå ser lika stor ut på vår himmel. Därför kan den blockera solens ljus.

Det sker totala solförmörkelser med jämna mellanrum på jorden men det tar ungefär 400 år för ett och samma ställe att uppleva en total solförmörkelse. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige inträffade den 30 juni 1954 och nästa blir år 2126, och efter det 2133.

Vid en partiell solförmörkelse skyms solen delvis av månen, men är ibland väldigt svår att upptäcka med blotta ögat eftersom solens ljus är så otroligt starkt.

Källa: Rymdstyrelsen

ANNONS