Kungsbackabor toppar listan – mest självförsörjande i Halland

Nya siffror från näringslivet visar att var femte hallänning inte kan försörja sig själv. Men Kungsbacka går mot strömmen och har den högsta graden lönearbetande i hela Halland.
– Vi jobbar hårt för att alla som kan ska ut i egen försörjning, säger kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M).

ANNONS
|

Siffrorna kommer från SCB och har tagits fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Enligt statistiken har mer än var femte hallänning svårt att försörja sig själv. Samtidigt skriker Hallandsföretagen efter personal att anställa.

LÄS MER:50 nya bostäder på gång i innerstaden – då kan byggstart ske

– Mer än var femte hallänning i arbetsför ålder är inte självförsörjande, samtidigt som många av våra företag skulle kunna anställa fler, men har svårt att hitta personal. Sett till rekryteringssvårigheterna generellt och särskilt inom vissa branscher är situationen idag orimlig, säger Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Tätast i norr

Men läget ser olika ut i Hallandskommunerna. Det är i de norra delarna av länet som andelen självförsörjande är högst. I Kungsbacka kan 82,9 procent av befolkningen i arbetsför ålder dra in en inkomst stor nog att leva på. Också i Varberg är andelen självförsörjande invånare hög, med runt 80 procent som lever på lönearbete.

ANNONS

I Hylte, Hallands minsta kommun, är det bara lite drygt 72 procent av invånarna som lever på arbete. Utanförskapet hotar på sikt att skapa en kompetenskris, menar näringslivet.

LÄS MER:Nya översiktsplanen klar – kommunen satsar extra på tre orter

– Även om det inte är realistiskt att alla i denna grupp ska försörja sig själva, är det oerhört angeläget att fler kan försörja sig genom jobb och företagande. För att bryta utanförskapet och för att få fler i arbete, måste det löna sig mer att både arbeta och att anställa, säger Kristian Ryberg.

Flera faktorer förklarar

Kungsbackas relativt goda arbetsmarknad förklaras ofta med närheten till Storgöteborg. Samtidigt är det lokala näringslivet vid god vigör, med många egenföretagare och ett stort antal branscher.

LÄS MER:Kungsbackabon om kamelen och motorsågen: ”Saker bara dyker på mig”

– Det finns flera faktorer bakom att vi ligger bra till i den här mätningen. Vi har välutbildade invånare, vi har bra skolor och många driftiga och duktiga entreprenörer som driver företag, det är en del av förklaringen, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

Minskat bidragsberoende

En annan viktig faktor, enligt Andersson, är att Kungsbacka kommun arbetar aktivt med att minska bidragsberoendet för de som står långt från arbetsmarknaden.

LÄS MER:Rekordprognosen: Firma Kungsbacka gör kvarts miljard i vinst

– Vi jobbar efter att alla som kan så fort som möjligt ska kunna gå ut i egenförsörjning. Sedan är det så klart så att alla inte kan nå dit, men målet är att så många som möjligt ska få hjälp att komma ut i arbete och kunna försörja sig själva, säger Lisa Andersson.

ANNONS

Det talas ofta om Kungsbackas läge, på randen till storstaden. Hur viktig faktor är det?

– Det är klart att Kungsbacka har ett bra läge intill en stor arbetsmarknadsregion. Men lika viktigt är att vi värnar möjligheten att utbilda sig, gå klart grundskola och gymnasium, för att få valmöjligheterna som leder till att man får ett jobb och kan försörja sig själv, säger Lisa Andersson.

Självförsörjning i Hallandskommunerna

Kungsbacka 82,9 procent självförsörjande

Varberg 80,0 procent självförsörjande

Falkenberg 76,8 procent självförsörjande

Halmstad 74,9 procent självförsörjande

Laholm 74,2 procent självförsörjande

Hylte 72,6 procent självförsörjande

Siffrorna har tagits fram av SCB, på uppdrag av Svenskt Näringsliv och omfattar alla svenska i arbetsför ålder, 20-64 år. Ungefär en halv miljon svenskar som studerar och har inkomst via CSN, eller annat studiestöd, har tagits bort ur datainsamlingen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS