Kungsbackabarn lånar mycket böcker – bästa rysartipsen till läslovet

Läsningen går bra i Kungsbacka jämfört med riksgenomsnittet. I alla fall sett till hur många barnböcker som lånas ut på biblioteken. Barnbibliotekarierna på Fyren tipsar om bästa skräckläsningen för barn i alla åldrar.
– Rysare går alltid hem, men kanske extra mycket nu till halloween, säger Maria Andersson.

ANNONS
|

Många barn och ungdomar kommer till disken på biblioteket Fyren för att få lästips. Maria Andersson och Anna Angvall är vana vid att hjälpa till att hitta något som passar.

– Jag brukar fråga om de läst någon annan bok de gillar, och utgå från den, säger Anna.

– Är de inte så vana läsare så frågar jag vad de har för intressen, säger Maria.

Bra utlåning av barnböcker

Ny statistik visar att utlåningen av barnböcker i Kungsbacka ligger över rikets siffror. I Sverige lånar barn upp till 17 år i snitt 11 böcker om året. Här i Kungsbacka är samma siffra 16. Det är näst högst i Halland, efter Halmstad.

ANNONS

Det är databasen Kolada som presenterar siffrorna, som gäller antal utlån av tryckta böcker för barn och unga, som gjordes på folkbiblioteken under 2020. Skolbibliotek ingår inte i statistiken, men i vissa kommuner är skolbiblioteken integrerade i folkbiblioteken, vilket påverkar utlåningssiffrorna. Så är det till exempel i Fjärås, Åsa och Kullavik, där många barn lånar sina böcker under skoltid.

Läslovet börjar nu

För cirka fem år sedan började höstlovet kallas läslov. Det är en del av det läsfrämjande arbete som Sverige tillsammans med företag, föreningar och organisationer driver, med målet att öka barn och ungdomars läsande.

Läslovet inträffar vecka 44 i hela landet, och ungefär då brukar barnens favorithögtid Halloween också firas. Maria Andersson och Anna Angvall har valt ut några tips på barnrysare och ungdomsskräckisar som passar i höstmörkret.

LÄS MER:Pumpaodlaren om sin första skörd: ”Den största väger 39 kilo”

Barnens egen Stephen King

– Det finns lagom läskiga böcker till alla åldrar. Hur läskigt det blir beror på hur man läser, och i vilket sammanhang, säger Anna Angvall.

Maria Andersson tipsar om Kerstin Lundberg Holms ”Vill inget ont”, som handlar om två tonåringar som ska tälta, när skumma saker börjar hända. När en hand plötsligt läggs på tältduken, utifrån, så kan även den vuxna skrämmas upp. Inte minst om boken läses under en tältsemester.

ANNONS

Ett namn som återkommer är Jonna Björnstjerna. En recensent i Aftonbladet kallar henne för den yngsta läsekretsens Stephen King. Hon skriver rysare i olika format, från bilderböcker till kapitelböcker. De tecknade böckerna om familjen Kanin gör succé, och på Fyren har man beställt hem flera av varje utgåva.

– De är alltid utlånade, säger Anna Angvall.

LÄS MER:Lisebergs Halloweensatsning: Nytt skräckhus

Faktaböcker om skräck lockar

Men även faktaböcker efterfrågas på biblioteket. Trots att mycket information går att finna på nätet numera så vill många yngre läsa informativa böcker om fantasifiguer som spöken, vampyrer och zombies. Överhuvudtaget tilltalas många av att bli lite skrämda, kanske särskilt i höstrusket.

– Rysare går alltid hem, men kanske extra mycket nu till halloween, säger Maria Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS