Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kungsbackabandet tar strid för sin replokal: ”Går inte att spela metal på ett bibliotek"

När ungdomshuset Elektronen rivs i höst är unga metalbandet Cornucopia ett av alla band som tvingas flytta sin replokal till kulturhuset Fyren. Bandet fruktar en framtid där deras stenhårda rock kommer störa biblioteksbesökarna och de är kritiska till att kommunen nu överger det unga musiklivet.
– De säger att de satsar på oss ungdomar, men det är bara tomma ord, säger killarna i bandet.

De är bara 17 år gamla men har redan spelat tillsammans i drygt ett år. Sättningen är den klassiska, med två gitarrer, trummis och en basist som också står för sången. Förebilderna är bland annat Black Sabbath, Birmingham-bandet som mer eller mindre uppfann den tyngsta rockmusiken.

Cornucopias fasta punkt i tillvaron har hela tiden varit replokalen på Elektronen. Den har ett perfekt läge för unga musiker från de olika kommundelarna, medlemmarna i Cornucopia kommer från både Åsa, Onsala och Vallda.

LÄS MER: Ungdomshuset Elektronen rivs – flyttas till korridor på Fyren

– Här kan vi rå oss själva, här finns ett kök, och vi har fått kvittera ut en tagg så vi kan komma in och repa på lite udda tider, de litar på oss. Det har varit helt perfekt för oss, ett bra häng för oss som gillar musik, Elektronen har varit extremt bra, säger Hannes Wersén, sologitarrist i bandet.

Rivningen en kalldusch

Efter ett år med pandemirestriktioner hann bandet knappt börja repa igen innan nästa kalldusch kom – ungdomshuset Elektronen ska rivas och alla band som haft huset mitt i staden som sin fasta punkt ska erbjudas nya replokaler i kulturhuset Fyren.

– Vi har varit där och tittat, ersättningslokalerna är en korridor med kontorslokaler. Det kommer inte att gå. Att ha ett metalband som repar i ett bibliotek, det förstår vem som helst att det fungerar inte. Vi spelar hårdrock och har en ganska hög volym i replokalen, säger Hannes Wersén.

Bandet formulerade en skrivelse till de ansvariga på Kungsbacka kommun. Där skriver de att ”Elektronen är en av de största anledningarna som får Kungsbacka till vad det är för oss ungdomar” och menar att rivningen av Elektronen är ett svek mot alla musikintresserade unga.

”Bara tomma ord”

Och den kritiken kvarstår.

– Kungsbacka gillar att säga att de satsar på ungdomar, men det är bara något de säger, det är bara tomma ord, det stämmer inte, säger Hannes till Kungsbacka-Posten.

– Det känns inte som man kan lita på dem som är ansvariga för oss ungdomar längre, säger Olle Svensson, som är Cornucopias trummis.

LÄS MER: Musik på Gården avslutade med stor finalkonsert

Bandets fjärde medlem, kompgitarristen Albin Janflod, befann sig på annan ort och kunde inte delta i intervjun med Kungsbacka-Posten.

Bjuds med armbågen

Killarna fick svar från Stefan Löfmark, chef på kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Han förklarar i ett mejl att kulturhuset Fyren har lokaler så det räcker till, men att ”det kommer att behöva jämkas och fördelas tider för att alla ska få plats”.

Musikerna i det unga metalbandet är långt från nöjda med det svaret. Flera av dem är före detta elever på kulturskolan och de är högst medvetna om Kungsbacka kommuns alla satsningar på idrottslivet och bollsporter. Byggen av konstgräsplaner och en inomhusarena för drygt en halv miljard skapar en skarp kontrast till att det unga musiklivet bjuds in med armbågen till ett redan knökfullt kulturhus.

– Vi har fått höra att det kostade 17 miljoner att bygga Elektronen, och nu ska allt bara rivas. Då känns det ju inte precis som att de bryr sig så mycket om oss som sysslar med musik, säger basisten och sångaren Alvin Roth.

Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid. Bild: Tobias Sandblom
Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid. Bild: Tobias Sandblom

Står fast vid lösningen

Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid och politiskt ansvarig för ungdomsverksamheten, är medveten om kritiken mot rivningen av Elektronen.

– Jag förstår att killarna i bandet är missnöjda, men Elektronen har hela tiden haft ett rivningskontrakt, vi har vetat om att den här dagen kommer, säger hon till Kungsbacka-Posten.

Och hon står fast vid att kulturhuset Fyren kommer att bli en bra lösning.

– Vi kommer att göra i ordning lokalerna där så de passar som replokaler och det handlar inte bara om Fyren, tanken är att ju att de också ska ha tillgång till kulturskolan Esteten.

Men unga musiker tycker att ni politiker bara satsar på idrottslivet, men när det gäller kultur och musik så sparas ni i stället. Vad svarar du på det?

– Jag förstår deras kritik i nuläget, men under många år satsade vi inte en krona på idrotten, och nu tar vi igen det med att bygga nytt badhus och en ny arena. Det är inte detsamma som att det går ut över kulturen. Och vi försöker att använda och utnyttja de lokaler vi redan har i kommunen och det är därför vi flyttar replokalerna till Fyren. I framtiden utesluter jag inte att det till och med kan bli lokaler för kultur- och musiklivet i den nya arenan, men där är vi inte ännu, säger Kristina Karlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.