Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kungsbacka ratar den hyllade lösningen: ”Det är inte aktuellt”

Grannkommunerna ser det som en miljömässig vinst, och ett förenklande för kunderna. Politiken vill också ha det. Men tjänstemännen säger nej till att använda körkortet som en nyckel till återvinningscentralerna.
– Det är inte aktuellt, säger projektledare Sara Olténg.

Kortläsarna på kommunens återvinningscentraler har uppdaterats. Det har funnits planer på att slopa passerkorten och låta körkorten fungera som nyckel, men nu har man tills vidare bestämt sig för att behålla de vita ÅVC-korten som öppnar bommen vid infarten. Alla kommuner har egna bestämmelser och i Kungsbacka har varje villahushåll rätt till 15 avgiftsfria besök, medan varje lägenhet får sju.

Dålig stämning på Klovsten

På återvinningscentralerna är det just nu ofta dålig stämning. Coronarestriktionerna leder till köer. Axel Lönnholm har arbetat på Klovsten i tre år och säger att folk aldrig varit så arga och stressade som nu. Han pratar ibland med kunder som glömt sitt passerkort och försöker få komma in ändå.

– En del skäller och är väldigt arga, jag tar knappt åt mig längre, säger han.

Han är dock inte säker på om det hade blivit bättre att logga in med hjälp av körkort.

– Det finns säkert nackdelar med det också.

Har en besökare glömt sitt kort finns möjligheten att swisha 300 kronor för att få komma in. Det erbjudandet brukar inte tas emot väl, enligt Axel Lönnholm.

– Det tycker de flesta är för dyrt, då åker de hellre hem och hämtar kortet istället. Men en dag var det en som glömt kortet i Stockholm och då blir det ju svårt.

LÄS MER: Coronakaos på återvinningen – ilska i köerna efter nya reglerna

Miljövinst och förenkling

Det finns ett samarbete mellan kommunerna i Göteborgsområdet, och man kan som exempelvis villaägare i Kullavik kostnadsfritt även slänga sitt skräp på en central i Mölndal. Grannkommunerna har nu valt att ersätta ÅVC-korten med vanligt svenskt körkort.

På Härryda kommuns hemsida presenteras det nya systemet som en positiv nyhet: ”Vi har infört körkortsbaserad inpassering för att förenkla för dig som bor i Härryda kommun. Det ska vara enkelt att göra rätt och sortera sitt grovavfall. Det bidrar också till bättre användning av resurser då det är en stor besparing både av administrativt arbete och rent ekonomiskt, då många kort tillverkas årligen. Vi sparar också på miljön genom att inte trycka upp massa plastkort.”

Även i Mölndal ser man fördelar med att slopa ÅVC-korten: ”Det nya systemet innebär dessutom mindre administration för kommunen och mindre kostnader för hyresvärdar, BRF:er och samfälligheter när kort tappas bort eller när boende flyttar ut och nya flyttar in.”

”Ett extra kort är ju helt onödigt”

Men i Kungsbacka har man valt att fortsätta och enligt Sara Olténg är det inga problem att även fortsättningsvis använda sitt ÅVC-kort på grannkommunernas återvinningscentraler.

Men är det inte mer praktiskt att bara ha ett kort?

– Det ska inte jag uttala mig om, säger Sara Olténg.

Centerns ordförande i Kungsbacka, Anders Eriksson, uttalar sig däremot. Han efterfrågar en digital lösning.

QR-kod i appen

– Ett extra kort är ju helt onödigt. Körkort är bättre. Men för ett år sedan föreslog jag för förvaltningen att man borde använda sig av avfallsappen istället. Jag tog även upp det på nämndmötet förra veckan.

Avfallsappen är Kungsbacka kommuns egen app, som informerar om hur olika föremål ska sorteras och slängas. Där kan man också registrera sin adress och sitt kundnummer och få påminnelse om när soptunnorna ska tömmas.

– Det är en jättebra app som fler borde känna till. Man hade kunnat koppla på en QR-kod eller liknande och använda appen för att få komma in på återvinningscentralen. Telefonen har man ju ändå med sig, säger Anders Eriksson.

LÄS MER: Ny återvinning på gång i Särö

LÄS MER: Två tredjedelar av soporna i Kungsbacka sorteras fel

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.