Kungsbacka kommuns hemsida utsattes för it-attack: ”En allvarlig händelse”

Kommunens hemsida har utsatts för en it-attack. Bakom attacken låg flera datorer världen över som överbelastade sajten. Attacken var riktad mot hemsidan, så man har inte kommit åt några känsliga uppgifter.
– Det rör sig inte om något intrång. Det är säkerställt, det kollade vi direkt, säger Anders Johansson, biträdande kommundirektör.

ANNONS
|

Förra veckan under måndagsförmiddagen blev plötsligt kommunens hemsida, kungsbacka.se, seg och det var svårt att komma in på sajten. Bakom det låg en så kallad överbelastningsattack, en attack mot it-systemet, vilket Norra Halland var först med att berätta. Attacken upptäcktes snabbt och man kunde vidta åtgärder redan efter 15 minuter berättar Anders Johansson, biträdande kommundirektör. Efter 40 minuter var det löst.

– Det upptäcktes att det var en belastningsattack, vilket är en ganska välkänd händelse inom it-världen. Det hanterades skyndsamt och vår bedömning är att våra rutiner har fungerat väldigt väl, även om vi självklart ser det här som en allvarlig händelse, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Coop-chefen i Kungsbacka om it-attacken: ”Tre helvetesdagar”

Polisanmält och rapporterat till MSB

Kommunen har polisanmält händelsen och även skickat en rapport till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det är viktigt att vi reagerar på den här händelsen, så att polisen och MSB kan få detta samlat och gå vidare med utredning. Vi kan inte göra så mycket mer, vi har ingen bild av vem som gjorde det eller varför. Och vi kan inte bedöma om attacken var riktad mot Kungsbacka, säger Anders Johansson.

Så fort attacken upptäcktes tog man ner kommunens hemsida och man kunde starta upp den igen när belastningen upphörde. Men något intrång i själva it-systemet har inte skett enligt Anders Johansson.

– Det kollar vi och säkerställer direkt. Det var inget intrång utan ett sätt att störa vår kommunikation och vår förmåga att nå ut med samhällsviktig information.

LÄS MER:Dataintrång i regionens självprovtagningssystem

Bot-attack från datorer världen över

I incidentrapporten som gjordes efter attacken konstaterar man att det är svårt att veta var attacken ursprungligen kom ifrån. Men it-leverantören har sett att den kom från olika IP-adresser världen över bland annat USA, Frankrike och länder i Sydamerika, Afrika och övriga Europa.

Slutsatsen är att det troligtvis rört sig om en bot-attack, där flera servrar och datorer överbelastade kommunens hemsida. Anders Johansson säger att det inte är vanligt att kommunen blir utsatt för cyberattacker.

ANNONS

– Vi har inte haft en attack på flera år. Men vi jobbar löpande med att säkerställa vår it, det är alltid en viktig fråga.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS