Kungsbacka har bästa bokbussen

Kungsbacka har landets bästa biblioteksbuss – åtminstone enligt Svensk biblioteksförening som har valt att ge kommunen utmärkelsen "Årets mobila bibliotek" – Det är jätteroligt och smickrande att få ett sånt här pris, säger chefen Susan Pour.

ANNONS
|

Priset har delats ut varje år sedan 1998, då bokbussverksamheten i Sverige fyllde 50 år. I år valde juryn att ge priset till Kungsbacka kommun. I motiveringen skriver de bland annat: "Med stort tålamod, genomtänkta lösningar, långsiktiga och tydliga prioriteringar samt hög ambitionsnivå har verksamheten över decennier ständigt utvecklats."

Bibliotekschefen Susan Pour är glad över utmärkelsen.

– Det känns alldeles utmärkt, säger hon.

Varför tror du att ni fick priset?

– Det är nog vårt arbete med att tänka nytt, tänka helhet och sätta kunden i centrum. Vi finns till för alla och kan erbjuda full biblioteksservice i hela kommunen, vi åker ut till äldreboenden, ser till att äldre som bor hemma kan få service hem till dörren och att de små barnen på förskolor som har långt till biblioteket får låna böcker, vi tänker på alla grupper, säger hon.

ANNONS

Kommunen har både en biblioteksbuss och en mindre bokbil som de kan åka ut med.

– Nu mera så har vi ett helhetstänk i hela verksamheten. Vi bollar inte kunderna mellan oss utan tar det fordon som finns tillgängligt, eller går hem till låntagaren om det är nära, säger Susan Pour.

Det mobila biblioteket hade nästan 42 000 besök förra året, vilket gör det till det största biblioteket efter Fyren. Susan Pour säger att de alltid vill fortsätta utvecklas.

– Vi omvärldsbevakar jämt och ständigt och kollar vilka behov som finns. Vi har lagt till några nya hållplatser i Anneberg där vi ser att det är en målgrupp som har lite svårare att ta sig in till Kungsbacka, och så har vi lagt till besök på flera nya förskolor. Tanken är att vi snabbt ska kunna ställa om verksamheten och erbjuda nya hållplatser och besök om det behövs.

Elvira Linderot

redaktion@kungsbackaposten.se

Mobila biblioteket

Mobila biblioteket i Kungsbacka består av flera delar.

Biblioteksbussen: Åker ut till stora delar av kommunen utanför utanför centralorten. På biblioteksbussen går det att låna, lämna tillbaka och hämta reservationer.

Bokbilen: Besöker förskolor och verksamheter inom vård- och omsorg, som till exempel äldreboenden och gruppbostäder.

Boken kommer: Personer som på grund av hälsoskäl eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till ett bibliotek kan få hemleverans och utskick.

ANNONS
ANNONS