Kungsbacka får nya väggmålningar: ”Tema street art”

Under konstens vecka i början av oktober kommer nya muralmålningar att skapas i Kungsbacka. Väggmålningarna kommer att uppföras på två husfasader i staden, men konstveckan innehåller mer än så.
– Konstens vecka är ett samarbete mellan konstföreningar och fria konstnärer men även privata aktörer, säger projektledare Britta Nyström.

ANNONS
|

I början av oktober är det dags för Konstens vecka i Kungsbacka. I samband med detta planeras två nya muralmålningar, eller väggmålningar, uppföras på husfasader i staden. Projekten genomförs i samarbete konströrelsen Artscape samt arkitekten och konstnären Johanna Dahlberg.

– Artscape är en organisation som har sin bas i Malmö men som vuxit sig allt större på senare år. Man anlitar konstnärer från hela världen och är främst inspirerade av street art från USA. Och då inte minst stora muralmålningar på fasader för att lyfta och sätta färg på stadsmiljön, förklarar Britta Nyström.

Konstvecka i hela landet samtidigt

Hon är sedan 2016 projektledare för Konstens vecka i Kungsbacka. Temaveckan har funnits länge, men är nu mer aktuell än någonsin.

ANNONS

– Den instiftades redan på 70-talet av Sveriges konstnärer och syftar till att belysa vår konst. Det är en nationell händelse men som kommit och gått lite genom åren. Sedan 2016 har vi tagit ett större grepp här i Kungsbacka och bjudit in föreningar och konstnärer. Sen har det vuxit år för år och nu har vi med allt från föreningar till fria konstnärer och även privata aktörer, berättar Britta Nyström.

Temat för veckan är street art. En av väggmålningarna kommer att uppföras i nya kvarteret Valand. Den andra blir precis vid infarten till innerstaden vid kvarteret St Gertrud, på gaveln som vetter mot ån.

Projekten med muralmålningarna finansieras dels av kommunen och dels av Aranäs fastigheter. Samtidigt bygger mycket på ideellt arbete.

– Det är ju så att det inte finns jättemycket pengar inom konsten. Men vi är glada att det har blivit ett så fint samarbete mellan så många, säger Britta Nyström.

Invigningar och en mängd aktiviteter

Under konstveckan kommer det även att hållas verkstäder med olika tekniker samt en workshop i stadsdelen Valand där allmänheten bjuds in att prova på graffiti. Här har man anlitat konstnären Adam Algotsson för att hjälpa till. Dessutom bjuder veckan på inte mindre än två invigningar.

ANNONS

– På måndagen blir det stor invigning på Fyren som sedan går vidare till Hjertstedska villan, och därefter Rosa villan där det blir jazz och mingel, säger Britta Nyström.

– Sedan kommer det även vara öppet hus på Ottossons konstgård i Åsa under veckan också, lägger hon till.

Den andra invigningen blir sedan mot slutet av veckan.

– På lördagen inviger vi de nya muralmålningarna. Konstnären Johanna Dahlström kommer att vara på plats och måla under hela veckan, och på lördagen ska det vara klart, säger Britta Nyström.

Konstens vecka pågår från den 3 till den 9 oktober.

LÄS MER:Så lär Kungsbacka kommun styras framöver: ”Har bra samtal”

LÄS MER:Elever rustas för kris – försvaret besökte gymnasieskolor i Kungsbacka

ANNONS