Kungsbacka Biodlarförening på besök på Naturum Fjärås Bräcka

Under lördagen kunde besökare på Naturum Fjärås Bräcka se hur honung blir till. Kungsbacka Biodlarförening var på plats och slungade honung tillsammans med utställare som sålde sitt eget flytande guld.

ANNONS
|

Kungsbacka Biodlarförening har i många år haft ett gott samarbete med Naturum Fjärås Bräcka. De har en bigård i grustaget i naturreservatet och har länge arrangerat så kallade ”Biodlingens dag” tillsammans.

– Det är väldigt roligt, det är många som är nyfikna, säger Mattias Milocco, ordförande i Kungsbacka Biodlarförening.

Mattias har själv varit biodlare i ungefär fem år och det var på just Biodlingens dag på Naturum som han blev medlem i föreningen.

– Jag och min fru var nyfikna på biodling så vi åkte hit för att få höra lite mer om det. Då träffade vi Marie-Louise och började prata om att gå en kurs.

ANNONS

Kurser och medlemmar har ett samband

Marie-Louise har varit biodlare sedan början på 80-talet och det är hon som håller i föreningens nybörjarkurser. Kurserna har de senaste åren blivit väldigt populära.

– Det blev en väldig tillströmning när vi började ha nybörjarkurserna, berättar Marie-Louise.

Föreningskollegan Agneta Trusell, som är sekreterare, tillägger att det är tack vare Marie-Louise och hennes kurser som föreningen har så många medlemmar de har.

”Man får en helt annan känsla för naturen”

Mikael Bjusen är en av utställarna som säljer sin egen honung under dagen. Han har varit biodlare i tio år och berättar att han började med biodling för han märkte att det knappt fanns några bin eller humlor i hans trädgård.

– Det var alldeles tomt och dött, så vi tyckte att vi behövde lite surr.

Det roligaste med att vara biodlare säger Mikael är att man följer med naturen mycket mer.

– Man måste ju börja kolla vad som växer och blommar. Jag hade ju ingen koll på att träd blommar innan jag började med bin till exempel. Man får en helt annan känsla för naturen.

Honungen besökarna kunde köpa av Mikael var uppdelade efter vilken blomma bina pollinerat.

– Vi försöker satsa på sorthonung, den här är från våran skogsbigård och där växer bara hallon så då vet man att honungen kommer därifrån, säger Mikael och håller upp en gyllengul burk.

ANNONS

”Det godaste jag någonsin ätit”

Men honungen kan för vissa biodlare ses som endast en bieffekt säger föreningens ordförande Mattias.

– Vissa tycker nästan att det är jobbigt att ta hand om honungen och har bin mestadels för pollineringens skull.

Mattias berättar att pollinering av växter är viktigt för spridningen av växter men också för att få bättre skördar av frukter, bär och spannmål. Men för andra biodlare är även honungen en viktig del i att vara biodlare. Agneta berättar om första gången hon smakade på sin egen honung.

– Det är det godaste jag ätit någonsin, allt inräknat. Man har ju skött om bina, vårdat dem och sett deras utveckling och att sen få det här flytande guldet!

Föreningen har funnits i snart 100 år

Sedan hon började göra sin egen honung skulle hon aldrig gå till affären för att köpa honung. Det har hon blivit alldeles för kräsen för.

– Speciellt inte om den är importerad, då kan det ju ligga socker i den och det vill man ju inte ha, säger hon.

Agneta har varit biodlare i ungefär sex år och har under den tiden varit med om mycket med sina bin.

– Det känns som 60 år, man har ju varit med om allt. Svärmningar och sjukdomar. De följer ju inte regelboken heller.

ANNONS

Mattias instämmer och berättar att det inte spelar någon roll hur många kurser man går eller böcker man läser, bina kommer göra det de vill ändå.

Kungsbackas Biodlarförening är nästan 100 år gammal och är enligt Mattias den största Biodlarföreningen i Halland.

LÄS MER:Björn från Onsala tävlar i blåsmusiks-VM: ”Repat sju timmar varje dag”

LÄS MER:Christian från Kullavik satsar allt på racing: ”Helt grön”

LÄS MER:IFK Fjärås och Frillesås FF positiva till nationellt mens-initiativ

ANNONS