Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kulturfestivalen gör comeback: ”Explosion av aktiviteter”

Två dagar fyllda med musik, dans, konst, teater och sport. Kungsbackas kulturfestival är tillbaka i sommar, men i helt ny tappning.
– Det kommer vara en explosion av aktiviteter, säger Harald Tjelle, utvecklingsledare på kultur och fritid.

Till sommaren tar kulturen plats igen i Kungsbacka, med en tvådagarsfest. Det var några år sedan det var kulturfestival i stan och då var det den ideella föreningen ”Den kulturella byrån” som höll i det. Men nu är den åter i kommunens regi.

– Vi tar inte upp tråden igen utan detta är någonting nytt. Vi har mycket som händer på hösten, med skördefest och marknader men nu gör vi även en stor grej i juni, säger Harald Tjelle, utvecklingsledare på kultur och fritid.

Kulturfestivalen kommer gå av stapeln helgen innan midsommar, den 18-19 juni, efter skolavslutningsfirandet School’s out.

– Det kommer vara en explosion av aktiviteter. Eftersom vi ändå har byggt upp en scen är det lite synd att den inte används mer. Sen är det ju också den helgen då det är sol, veckan innan midsommar, säger Harald Tjelle och skrattar.

LÄS MER: Björn Natthiko Lindeblad kan få minnesmärke i Åsa: “Det vore jätterätt”

Aktiviteter för alla åldrar

Det kommer pågå aktiviteter i ett stråk från skejtparken vid badhuset till torget, Alléskolan, Gula villan, Fyren och bort till Hjertstedska villan. Vem som helst kan anmäla sig för att delta, både som enskild person, men också föreningar kan få lov att uppträda och vara en programpunkt.

– Rent logistiskt kan vi inte ha med allt, det är bara under två dagar. På lördagen kommer två stora artister. Men det kommer inte bara vara musik, det kommer vara dans, konst, litteratur, graffiti, skejttävling med musik, barnteater, kanske en kulturdebatt med koppling till valåret, säger Harald Tjelle och fortsätter:

– Det ska vara väldigt inkluderande, modernt och finnas något för alla målgrupper. Vi vill visa på bredden och styrkan som finns i kulturen här i Kungsbacka.

LÄS MER: Kungsbackas OS-stjärnor ska hyllas med pompa och ståt i höst

Hur ska man arbeta för att få festivalen mer inkluderande?

– Vi kommer se till att könsfördelningen är jämnt fördelad över programpunkter och rikta oss till nya svenskar och olika åldersgrupper.

Budgeten är 200 000 kronor, och det kommer vara tajt att få ihop allting menar Harald Tjelle. Han uppmuntrar företagare, restauranger och hantverkare och artister att vara med under kulturfesten.

– Lite som kulturkalaset i Göteborg, men såklart inte alls i samma utsträckning. Det hade varit önskvärt med lite mer tillskott men vi håller på att se över olika lösningar. Vi kör ett test i år, så får vi se vad detta ger. Men målet är att det ska vara återkommande varje år.

LÄS MER: Här repar eleverna på Aranäsgymnasiet inför den stora premiären

”Önskvärt med lite större tidsrymd”

Estradören, underhållaren och lokala kulturprofilen Tobias Herbertzon är positiv till kommunens satsning även om han hade önskat att kulturen kunde få ta större plats i stan.

– Det är fantastiskt att kommunen lägger pengar på kulturen. Och kommunen ska ju tillgängliggöra kulturen för så många invånare som möjligt så det hade varit önskvärt om den hade fått lite större tidsrymd än två dagar. Det är viktigt att även de som inte är hemma den helgen får ta del av kulturbidraget, säger han och fortsätter:

– Kanske hade man kunnat investera i en fast scen på torget som hade kunnat användas under hela sommaren med till exempel allsång med lokala musikförmågor, barnteater, dansband, kanske en uteservering på torget för att skapa en mer levande innerstad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.