Kraftig explosion i Göteborg – 23 till sjukhus

En explosion inträffade i ett flerfamiljshus i Annedal i Göteborg på tisdagen. Tre kvinnor och en man är allvarligt skadade och hundratals har evakuerats från byggnaden. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse med anledning av händelsen.
– Vi håller på att undersöka det om det finns en potentiell måltavla, säger Thomas Fuxborg vid polisen.

ANNONS

En kraftig explosion har orsakat en brand i ett större lägenhetshus i Annedal, centrala Göteborg. Sex personer har förts till sjukhus med ambulans.

Sahlgrenskas presstjänst berättar att det rör sig om fyra personer som är allvarligt skadade, tre kvinnor och en man. De tre kvinnorna är i 60-, 70- och 80-årsåldern och mannen är i 50-årsåldern.

– De vårdas på intensivvårdsavdelning, i alla fall tre av dem. Men det bedöms inte vara livshotande skador som jag har förstått det, säger Ingrid Fredriksson, pressansvarig på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Flera personer med lindriga skador fördes också till sjukhus, inklusive en rökdykare från räddningstjänsten. Totalt har 16 personer fått sjukhusvård.

ANNONS

Brandmän från Öjersjö och Mölndal på plats

Det var strax innan klockan fem på tisdagsmorgonen som larmet om en explosion och brand kom. Det blev snabbt klart att det rörde sig om en omfattande brand och räddningstjänsten larmades till platsen med 18 enheter.

– Det är besvärligt. Det är åtminstone tre trapphus som är påverkade. Det har varit en explosion, vi har en brand, många personer som är ute och vi håller på med livräddning, sa Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg tidigt på morgonen.

Polisen har inlett en särskild händelse

Polisen i region Väst informerade på sin hemsida vid 7-tiden att de hade startat en så kallad särskild händelse med anledning av explosionen.

– Vi har larm om en explosion som har inträffat i Annedal i ett flerfamiljshus, eventuellt rökutveckling eller brand i flera trapphus. Oklart skadeläge, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Enligt boende i området är situationen på platsen kaotisk. Jessica, som bor i det aktuella huset, vaknade vid 4.30-tiden av en kraftig smäll.

– Vi tänker att vi ska ta oss ut i trapphuset eftersom vi bor så långt ner, men det går inte. Vi får i stället hoppa ut från balkongen och får hjälp av grannen under som tar emot oss, berättar hon för Göteborgs-Postens reporter.

ANNONS

Branden utom kontroll

Jobbet för att släcka branden pågick för fullt och branden var inte under kontroll vid 8-tiden.

– De brinner i tre uppgångar, vilket explosionen orsakade redan från början. Hela huset är rökpåverkat, säger räddningstjänstens insatsledare Jon Pile.

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna hela morgonen och förmiddagen. Det var efter lunch som branden var mer under kontroll. Dock kommer räddningstjänsten antagligen vara kvar under kvällen – kanske till och med till i morgon bitti.

Vid 20-tiden har man börjat avveckla antalet enheter på plats.

– Vi är kvar med någon enhet under natten för efterbevakning. Det har lugnat ner sig nu, meddelar Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

På onsdagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar på plats för att se över området.

”Undersöker det om det finns en potentiell måltavla”

Vid 10.30 höll Räddningstjänsten Storgöteborg och Polisregion Väst en presskonferens. Där meddelade de att det fortsatt är oklart hur expositionen kom till eller branden hur startade.

– Vi jobbar i detta nu med en brandhärd som vi har lokaliserat i entréplan. Vi är osäkra på om detta är den enda branden och i kommer fortsätta att jobba på insidan, säger Martin Lindsten, insatschef för räddningstjänsten.

– Vi bistår räddningstjänsten och vi kommer utreda misstanke om allmänfarlig ödeläggelse, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen och han berättade också under presskonferensen att:

ANNONS

– Vi håller på att undersöka det om det finns en potentiell måltavla.

Han tror inte att branden har startat av naturliga orsaker och på pressträffen meddelade polisen också nationella bombskyddet har kopplats in.

Polisen: ”Tror att någon har placerat ett föremål”

Strax efter klockan 13.30 höll Räddningstjänsten Storgöteborg tillsammans med polisen en till pressträff. Där berättade de att brandmän från sju till åtta brandstationer är kvar på platsen.

– Vi behöver säkerställa fastigheten och att det inte finns någon spridningsrisk, säger en representant från räddningstjänsten.

Polisen bistår fortsatt räddningstjänsten och har inlett en förundersökning som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi tror att någon har placerat ett föremål som har detonerat. Vi har kollat på motivbild, om någon som bor i fastigheten är en måltavla, säger polisen Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Vi kollar också på vilka som besöker fastigheten och vilka butiker som ligger i närheten. Men vi kan hundraprocentig inte utesluta naturlig orsak.

Men Thomas Fuxborg är tydlig med att de inte har motivbild. Det finns heller ingen som är misstänkt.

ANNONS