Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationschef, bekräftar att coronastatistiken är på uppgång. Arkivbild.
Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationschef, bekräftar att coronastatistiken är på uppgång. Arkivbild.

Kraftig ökning av nya coronafall i Kungsbacka

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 i Kungsbacka är den här veckan 349. Det innebär att kurvan tagit ett kraftigt skutt uppåt och regionen befarar att det är starten på den tredje vågen vi ser.

Den nedgång av antalet nya konstaterade coronafall som varit tydlig sedan årsskiftet har inte bara stannat av, utan nu vänt tvärt uppåt. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Under vecka 8 rapporterades 349 fall i kommunen. Det är en ökning på drygt 100 fall från veckan innan, då 248 personer insjuknade.

– Ja, vi ser tyvärr en tydlig uppgång senaste veckan, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationschef på region Halland .

Regionens kurva liknar Kungsbackas. Året inleddes med några veckor av dramatisk minskning, som klingade av och sedan låg utvecklingen i stort sett stilla under en månad. Då rapporterades drygt 1 100 nya fall per vecka, men senaste veckan vände pilen uppåt och knappt 1 400 personer har konstaterats smittade i Halland sedan förra veckan.

– Det som är oroväckande är att den här ökningen börjar på en nivå som redan är hög, säger Johanna Wiechel-Steier.

Svängningarna i kurvan över antal nya konstaterade fall är den första indikationen på hur smittläget förändras. Först efter ett par veckor ger förändringen effekt på antalet inlagda patienter på regionens sjukhus, och ytterligare någon vecka senare rapporteras i regel eventuella dödsfall. Under fredagen vårdas 36 personer på Hallands sjukhus. 4 av dessa vårdas på intensivvårdsavdelningen.

– Positivt är att vi ser färre fall på äldreboenden, vilket är en följd av vaccineringen. Regionen ligger dessutom bra till nationellt, vad gäller vaccinationen, säger Wiechel-Steier.

Totalt har 275 hallänningar avlidit till följd av covid-19 sedan pandemins start för ett år sedan, varav två det senaste dygnet. Medelåldern på det totala antalet avlidna är 84,6 år, enligt region Hallands hemsida.

Mia Sandblom

[email protected]

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349