Regeringens krav på nya restriktioner överraskar inte Kungsbackakrögaren Daniel Vanpalo. ”Jag hade på känn att det skulle förlängas”, säger han.
Regeringens krav på nya restriktioner överraskar inte Kungsbackakrögaren Daniel Vanpalo. ”Jag hade på känn att det skulle förlängas”, säger han. Bild: Mats H Ljungqvist

Krögaren om nya restriktionerna: "Vi ska ta oss igenom detta”

Från och med måndag skulle krögarna återigen få sälja alkohol till 22. Men i stället kom regeringen med nya bud, där alla serveringsställen kan tvingas stänga 20.30.
– Visst är det tufft, men vi ska ta oss igenom detta, säger Daniel Vanpalo, som driver två krogar i innerstaden.

ANNONS
|

Regeringens nya tuffa besked innebär en rejäl åtstramning för att stoppa en fruktad tredjevåg av coronaviruset.

Förslaget innebär bland annat nya restriktioner när det gäller antal personer samtidigt i butikerna, men också en åtstramning av öppettiderna för serveringsställen. Det kan komma att gälla alla, från caféer och snabbmatsställen till krogar och restauranger.

Många krögare hade annars väntat på 1 mars, då de tillfälliga alkoholstoppet kl. 20.00 skulle sluta gälla och serveringen skulle få återgå till 22.00. Ändå kommer åtstramningen inte som en överraskning, förklarar Kungsbackakrögaren Daniel Vanpalo.

– Förslaget igår kom inte som en chock för oss på Grevens och Bellis, jag var ganska inställd på att det skulle förlängas. Det är självklart tråkigt att det inte blev till 22.00 som det var tänkt, det hade ju bidragit till en bättre omsättning. Samtidigt förstår vi varför, jag tror att branschen och folket är ganska trötta på skillnaderna som funnits och som nu kanske suddas ut lite, säger han.

ANNONS

Det förslag som nu snabbremissas kan vara klart att införas redan från måndag och innebär då i princip en nedstängning av utelivet kvällstid.

Vanpalo kan som många andra krögare se tillbaka på snabba förändringar under året som gått. I dagsläget drivs krogarna runt med så liten bemanning som möjligt och Vanpalo uppger att han ”skjuter in privat kapital” för att hålla uppe ekonomin.

Ändå finns en vilja att kämpa på, trots de hårda restriktionerna.

– Vi har i vår bransch hållit på med dessa restriktioner i ett år, vi har anpassat oss med att öppna tidigare, men visst är det tufft. Men vi ska ta oss igenom detta, säger han.

När kan du se en ljusning?

– Jag hoppas efter påsk och fram emot midsommar. Man ska inte glömma att det finns folk som är ensamma och som behöver vår bransch. Alla är trötta, alla saknar sin vardag. Till dem vill jag säga att vi finns, vi har öppet och är du frisk och utan symptom så kom, det finns folk som är ute, summerar Daniel Vanpalo.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS