Lisa Willman jobbar som teknisk konsult på dagarna, och skriver mörk feelgood på kvällarna.
Lisa Willman jobbar som teknisk konsult på dagarna, och skriver mörk feelgood på kvällarna.

Konsult med passion för hårdrock och mörk feelgood

Feelgood med svärta. I den genren placeras Lisa Willmans debutroman Hollywood Hills forever. Bipolära Alice från Billdal står i berättelsens centrum bland hemlösa i Los Angeles och avdankade hårdrocksstjärnor. Allt paketerat i en roman där mycket är självupplevt.

ANNONS
|

Lisa Willman är på hemmaplan i sin debutroman Hollywod Hills forever. Hon må vara konsult inom byggbranschen men när hon skriver om psykisk ohälsa, Los Angeles och hårdrock har hon full koll. Lisa Willman är i det närmsta självgående som intervjuperson. När man tryckt på knappen går samtalet av sig självt. Vi börjar med huvudkaraktären Alice Häll (redan i namnet hörs powerackorden). Vem är hon? Lisa Willman andas djupt och funderar på hur mycket hon ska avslöja.

– Alice har det inte lätt med en taskig sambo och föräldrar som håller henne i ett järngrepp. Det har skett en familjetragedi som Alice försöker hantera, men det går så där. Hon har ingen att prata med och i familjen är det jätteviktigt att upprätthålla en fasad utåt och lägga locket på, så Alice håller ju på att koka över. Hon är extremt ensam och vilsen.

ANNONS

Skitigt och inte alls fluffigt

Mot det i ryggsäcken bryter Alice upp en dag. Hon tröttnar på allt och tar flyget till Los Angeles. Men det är också drömmen om att se det återförenade hårdrocksbandet Vyper spela på Sunset Strip som får henne att resa till USA. Och det är där som handlingen fortsätter bland hårdrockare, hemlösa och en påtvingad attraktion till en helgalen amerikan.

Boken har placerats i genren feelgood med svärta. Vad innebär det?

Lisa Willman i samband med boksläppet i mitten av mars i år.
Lisa Willman i samband med boksläppet i mitten av mars i år.

– Alice brottas ju med psykiska problem och går igenom ett svårsmält trauma. Det är skitigt och realistiskt men också humoristiskt. Det är en positiv berättelse men inte alls fluffigt paketerat.

Lisa Willman har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. För några år sedan drabbades hon av utmattningsdepression och var nere för räkning. Vägen tillbaka har gått via skrivandet. Lisa Willman började en skrivarkurs när den värsta krisen hade lagt sig. Snart insåg hon att det där med att fatta pennan var det bästa hon kunde göra och att det löste en del knutar.

Mycket i huvudet när man brottas med depression

– Det är mycket som går genom huvudet när man brottas med depression. Jag behövde en ventil, och att skriva fyller den funktionen. Man kan säga att det började som ett terapiprojekt.

Handlingen kom till henne som en blixt från klar himmel, berättar hon. Plötsligt satt hon med hela berättelsen i knäet.

ANNONS

– Idéer kommer ofta till mig på det sättet, men sedan arbetar jag med karaktärerna. Jag hämtar mycket från mig själv men ganska snart får de egna liv. Ju mer jag skriver desto mer personlighet får de.

Noggrann research är A och O när hon arbetar. Vid ett tillfälle skrev hon om ett härbärge i Los Angeles men det var först när hon varit på plats och själv delat ut mat till dem som inget har som hon kunde gestalta det trovärdigt.

– Jag har varit i Los Angeles några gånger för att göra research. Då delade jag ut mat till hemlösa, upplevde misären och gick på spelningar. Jag vill interagera med karaktärer som jag skriver om och verkligen känna hur något känns och luktar. Jag tycker att det blir som mest trovärdigt då.

Måbra-bok med  svarta drag. Lisa Willmans debutroman Hollywood Hills forever  är en bitvis mörk historia men med humor och lyckligt slut.
Måbra-bok med svarta drag. Lisa Willmans debutroman Hollywood Hills forever är en bitvis mörk historia men med humor och lyckligt slut.

Hårdrocksband för alla stämningar

Hårdrock är ett återkommande tema och det är också hennes stora passion. Tidigare har hon skrivit för nättidningen Rocknytt.

– Jag älskar elgitarrer, trummor och bas. Hårdrock är helt enkelt min grej, jag kan förklara det på det sättet. Det är ett stort omfång. Det finns hårdrocksband och låtar för alla sinnesstämningar.

Lisa Willman är uppvuxen i trakterna kring Karlstad. Efter 20 år i Göteborg bor hon nu i Lilla Edet med sambo, hund och höns. Hon arbetar på Karlander i Kungsbacka. När det gäller debutboken finns ju också kopplingen till Billdal.

ANNONS

– Alice kommer ju därifrån men det är också platsen som har bildat ett särskilt hårdrockssound med band som In Flames och Dark Tranquility. Ingenting är en slump, allt hänger ihop.

Jobbet som konsult inom byggbranschen har hon inga planer på att lämna. Men hon har funderingar på att låta en av karaktärerna i Hollywood Hills forever leva vidare och få sin egen roman. Det ligger än så länge i sin linda. Just nu arbetar hon aktivt med två projekt. Det ena rör sig i periferin av feelgood-genren och skådeplatsen är Karlstad år 1994. Det andra projektet utspelar sig i en fiktiv bruksort i Värmland. Hon återkommer till skrivandet som en livsnödvändig ventil.

– Om jag inte skrev så skulle jag bubbla över av idéer.

LÄS MER:Kungsbackabandet tar strid för sin replokal: ”Går inte att spela metal på ett bibliotek"

LÄS MER:Patric Ullaeus musikvideor visas över hela världen

LÄS MER:Kungsbackas metalhjältar tillbaka – Manimal spelar på teatern

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS