Kompisarna som gärna jobbar dubbelt

Lisa Måring och Sanna Saarela var kolleger i restaurangbranschen. Efter många år på stora företag tröttnade de på att bli styrda. De startade eget och jobbar hårt på att fortsätta utvecklas. Senaste satsningen är ett trädgårdskafé i Åsa.
– Vi har länge pratat om ett kafé i min trädgård, och när corona slog till tog vi chansen, säger Lisa Måring.

ANNONS
|

Förklaringen till det uttalandet är att catering vanligtvis är en viktig del av verksamheten under vår och sommar. När den mexikanska lunchrestaurangen Lisa Måring och Sanna Saarela driver i Mölndal har semesterstängt så brukar bröllop och 50-årsfester ta vid. I år är det annorlunda. Det mesta avbokades redan i våras, och entreprenörerna bestämde sig för att raskt bygga en bod på Lisa Mårings gräsmatta och fylla den med glass, sallader, bakverk och fyllda baguetter. Hittills har kaféet haft öppet på soliga helger, men i sommar är planen att det ska vara öppet varje regnfri dag. Lisa och Sanna har inga problem med att jobba, tvärtom.

ANNONS

– Det bästa är friheten. Ingen bestämmer över oss, säger Lisa Måring.

– Men det är skönt att vi stängde lunchrestaurangen häromdagen och kan fokusera på det här i sommar, säger Sanna Saarela.

Första gången de startade något tillsammans var efter några års paus från restaurangbranschen. Då öppnade de en pop up-butik som sålde julsaker. Snart gick de dock tillbaka till mat, och "Fredag hela veckan" öppnades.

– Vi tycker det är kul att testa nytt och gör gärna udda grejer. Till exempel brukar vi åka med ett skidgäng som kockar varje år. Vi lagar mat medan de åker skidor. Men det blev också inställt i år, säger Lisa Måring.

Ett trädgårdskafé är något som lirar relativt väl med en pandemi. Maten serveras utomhus och det är långt mellan borden. Uthyrning av strandkorgar fyllda med mat och fika erbjuds också. Oftast är det Lisa som bakar och Sanna som lagar mat. De gör egen marmelad, granola och godis också, av egenodlad frukt och bär.

– Vi är helt klart entreprenörer. Vi är flexibla och hoppar på allt, säger Lisa.

Förhoppningen inför sommaren är fint väder, varvat med några regniga dagar för vilans skull, att många hittar till trädgården med den lilla serveringsboden, och att Åsa-cupen blir av i mitten av augusti. På längre sikt ser Lisa Måring det inte som omöjligt att hon även kommer inhysa gäster över natten. När barnen flyttat ut kommer huset ha tillräckligt med rum över för att fungera som bed and breakfast. Men nu är det glass, mackor och kaffe som står i fokus.

ANNONS

– Jag märker redan att det är ett helt annat tempo här. På lunchrestaurangen är det fullt ös, mycket stammisar som har en kort rast att äta på. Här andas man ut. Folk sitter länge vid borden, säger Sanna Saarela.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Gillar friluftsliv

Lisa Måring

Ålder: 42

Bor: Åsa

Familj: Sambo, två barn, två bonusbarn och ett barnbarn.

Yrke: Driver restaurangen och cateringföretaget Fredag hela veckan, och nyöppnat trädgårdscafé i Åsa.

Intressen: Friluftsliv, renovering, inredning

Fördelen med att driva eget: ”Att få göra allt själv. Stora företag har ramar som måste följas. Vi har byggt serveringen själv, vi renoverar och inreder och det är väldigt roligt.”

Roligast med jobbet: ”Friheten.”

Gör en ledig dag: ”Jag är väldigt bra på att koppla av när jag faktiskt är ledig. Jag älskar friluftsliv och vandrar gärna.”

Kickboxas

Sanna Saarela

Ålder: 38

Bor: Mölndal

Familj: Sambo, hund och barn på väg.

Yrke: Driver restaurangen och cateringföretaget Fredag hela veckan, och nyöppnat trädgårdscafé i Åsa.

Intressen: Träning, allt från gym till kickboxning.

Fördelen med att driva eget: ”Att inte vara styrd av någon annan än sig själv.”

Roligast med jobbet: ”Att jobba med Lisa. Vi är väldigt lika i vårt tänk. Vi har inte alltid samma åsikter, men vill åt samma håll.”

ANNONS
ANNONS