Arkivfoto.
Arkivfoto. Bild: Annika Karlbom

Kommuner i uppror mot nya kärnkraftskrav: ”Bara mer ansvar, men inga pengar”

Hallandskommunerna gör uppror mot länsstyrelsens nya kravlista på vem som har ansvar efter ett eventuellt haveri, eller radioaktivt utsläpp. Det framgår av remissvaren om de nya utökade beredskapszonerna kring Ringhals.
– Staten skjuter över mer och mer ansvar – men vi får inte pengar att ta kostnaderna, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

ANNONS
|

Planen är att beredskapszonerna runt kärnkraftverket i Ringhals ska utökas. Det innebär att fler människor kommer bo inom skyddszonen, något som ställer högre krav på de omgivande kommunerna.

Ett förslag på kravlista och ansvarsfördelning är just nu ute på remiss. Men hur arbetet ska fördelas efter ett haveri eller olycka är alldeles för luddigt formulerat av länsstyrelsen, menar flera halländska politiker som reagerat på skrivelsen, något P4 Halland var först med att berätta.

En som ilsknat till är kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Lisa Andersson (M).

– Staten skjuter över mer och mer ansvar på kommunerna – men de säger ingenting om mer pengar för att våra ökade kostnader. Vi gör en markering här, att vem som har ansvar för vad måste bli tydligare, säger hon.

ANNONS

Alla tar ansvar

Och det är just tydligheten som brister.

– Vi är skyldiga att bistå i händelse av utsläpp eller kärnkraftsolycka, det är inget snack om det, det ansvaret tar vi, alla måste hjälpas åt. Men det är länsstyrelsen som har det yttersta ansvaret och det måste vara klart och tydligt formulerat, säger Lisa Andersson.

Finns det någon prislapp i detta?

– Nej, det är svårt att utläsa kostnader så länge det brister i beskrivningarna av vem som ska göra vad, säger Andersson.

Behöver redas ut

Hon får medhåll av sin moderata kollega i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil.

De framför liknande kritik i sitt eget remissvar till länsstyrelsen.

– Det vi främst skjuter in oss på är att länsstyrelsens formuleringar är väldigt otydliga, ibland använder de till och med olika ord för samma sak. Det här behöver redas ut och vi ser fram emot en fortsatt dialog med länsstyrelsen, säger Stenkil.

Handlar det om pengar?

– För kommunerna är detta väldigt viktiga frågor. Om det är så att länsstyrelsen verkligen menar att vi ska ta ett större ansvar då måste vi också få mer resurser, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Stora kostnader

I den nya utökade zonen berörs 120 000 hallänningar av ett utsläpp eller haveri. Delar av det kommunerna vänder sig emot handlar om att de kan få ansvar för inköp av skyddsutrustning och evakuering och ansvar för att det finns kläder åt människor som redan evakuerats.

ANNONS

”Att köpa in och lagerhålla skyddsutrustning för samtliga anställda som upprätthåller samhällsviktig verksamhet är inte realistiskt, och skulle leda till en enorm kostnad för inköp, lagerhållning, testning och påfyllnad/utbyte av kasserad utrustning med mera. Till skillnad från skyddsutrustningen som till exempel används under pandemin och som åtminstone till del kan användas i ordinarie verksamhet skulle ett lager av skyddsutrustning för en kärnteknisk olycka fylla begränsad nytta i vardagen för de flesta verksamheter”, skriver Kungsbacka kommun i sitt yttrande till länsstyrelsen.

Falkenbergs kommunstyrelseordförande Per Svensson (S) säger till P4 Halland att länsstyrelsen och staten går för långt.

– Vi är kritiska till att de försöker föra över så mycket ansvar. Det är inte Falkenberg som byggt ett kärnkraftverk i Varberg, konstaterar han.

Länsstyrelsens beredskapshandläggare Daniel Csaki är medveten om kommunernas kritik, men vill avvakta med att kommentera i detalj.

– Själva syftet med att vi skickar detta på remiss är att få in vad kommunerna tycker. Nu ska vi se över svaren i lugn och ro och återkoppla till dem i den fortsatta dialogen, säger han.

LÄS MER:Riksdagsledamoten har drivit frågan om att stoppa ryskt kärnbränsle

LÄS MER:Drönare utreds av Säpo – brott mot rikets säkerhet: ”Väldigt speciell händelse”

LÄS MER:Hesa Fredrik ljuder som vanligt: ”MSB betonar att det är ett test”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS