Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommunens markaffär med tennisklubben – byter 16 000 kvadrat mot gamla tennishallar

Tennisklubben ska köpa kommunal mark för 5,5 miljoner, för att bygga sin nya tennishall. I ett unikt avtal lovar kommunen nu att köpa klubbens gamla uttjänta tennishallar för exakt samma summa. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C), vill inte gå med på att det handlar om ett nollsummespel för att hålla nere klubbens kostnader.
– Jag ser det mer som att vi byter pengar med varandra, säger han.

De uppmärksammade turerna kring tennisklubbens nya hallbygge fortsätter. Planen är att bygga en anläggning granne med Ica i Borgås, på en mark som ägs av kommunen. Fram tills i vintras ville klubben arrendera marken och få en kommunal borgen på drygt 100 miljoner för bygget. De försöken sprack när kommunalråden läst på sin egna policy om att ”restriktivitet ska råda med kommunens borgensåtaganden”.

LÄS MER: Tennisklubben backar om borgenspengar – drar tillbaka ansökan

I stället ska marken nu säljas till tennisklubben. I all tysthet förbereds ett avtal om att klubben får köpa marken för 5,5 miljoner kronor. Samtidigt lovar kommunen att köpa tennisklubbens nuvarande hallar, vid Tingberget och intill Lindälvsskolan, för exakt samma pengar. Hallarna som kommunen tar över ligger redan på kommunal mark, en av dem har bara tillfälligt bygglov tills 2022, de övriga två är byggda under 80-talen.

I praktiken innebär upplägget att kommunen ger bort en kommunal mark till tennisklubben.

Ingen gräddfil

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C), som varit drivande i förhandlingarna med klubben, vill inte gå med på att klubben får en gräddfil.

– Jag ser det mer som att vi byter pengar, en win win-situation för båda parter, säger han.

I praktiken är ju detta ett nollsummespel, ni ger dem en mark och tar över deras gamla tennishallar?

– De är en klubb som växer och vi vill alltid stötta föreningslivet. I det här fallet vill de köpa en mark av oss för att bygga en ny hall, samtidigt har de något att sälja som vi har användning för. Vi kommer att ha behov av lokalerna, det råder redan hallbrist i kommunen.

Det är väl knappast en slump att priset på kommunens mark och värderingen av de gamla tennishallarna hamnar på samma summa?

– Vår värdering av hallarna landade i 3,5 miljoner. Klubbens egen värdering menade att de var värda 11 miljoner. Efter det var det ett givande och tagande innan vi landade i summan 5,5 miljoner, det blev en förhandling helt enkelt, säger Fredrik Hansson.

Inte helt vanligt

Men den kommunala välviljan slutar inte där. I avtalet lovar kommunen också att stå för flytt av vattenledningar och fiberkablar i marken, innan affären klubbas. Det är kostnader som normalt brukar läggas på köparen när kommunen säljer mark.

LÄS MER: Tennismark läggs ut för affär – till en enda köpare

I det här fallet handlar det om uppskattningsvis två miljoner kronor som tennisklubben slipper betala.

– Det hör kanske inte till vanligheterna, men sett över tid så har den här varianten, att kommunen står för all ledningsflytt, förekommit förr, säger Hansson.

Vad säger du till andra föreningar, som tycker att tennisklubben fått en särbehandling och som också vill köpa en attraktiv mark för noll pengar?

– De är välkomna att höra av sig till oss så har vi en dialog, men det förutsätter att de har något att sälja som kommunen har behov av. Vi behandlar alla lika men vi tittar också alltid på de enskilda fallen.

LÄS MER: Hästhinder och matchtröjor – det satsar kommunen på

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) har några tveksamheter kring hur affären kan uppfattas.

– Vi ger inte bort den här marken, det har skett en värdering, vi säljer marken och köper samtidigt hallar som vi har behov av. Hur det sedan kan uppfattas av andra kan inte jag svara för, det landade i samma summa utifrån den värdering som gjorts, säger hon.

Kungsbacka-Posten har sökt tennisklubbens klubbchef för en kommentar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.