Kommunen: Inget större bensinläckage från sjunkna båten

Den fritidsbåt som hade sjunkit i hamnen i Kuggaviken fick man till sist, efter om och men, upp på land. Båtägarna fick under torsdagsförmiddagen hjälp av räddningstjänsten, en pålpråm och vänner. Miljö- och hälsa var även på plats och inspekterade bensinläckaget.
– Vi kollar om man behöver göra mer åtgärder men det är inte så mycket som läckt ut, säger Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Under torsdagsmorgonen fick båtägarna i hamnen i Kuggaviken ett tråkigt samtal. Deras båt låg på botten. I stället för en solig dag ut på öarna blev det flera timmars arbete med att pumpa vatten och få upp båten på land.

– Det är oklart var det har läckt, båten är helt nyrenoverad, säger en av ägarna.

LÄS MER:Båtägaren: En riktigt dålig lördag

”Väldigt tur att så lite läckt ut”

Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna Josefine Bäckström och Louise Poulsen var på plats i hamnen efter att räddningstjänsten hade lämnat platsen och killarna som arbetade på pålpråmen hade återgått till arbetet i hamnen. De var där för att kolla hur mycket bensin som läckt ut.

– Räddningstjänsten har ju redan varit här men vi kollar läckaget och hur omgivningen ser ut, säger Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kungsbacka kommun.

ANNONS

Det fanns inte någon bensin kvar i hamnen när de kom utan allt har flutit in mot strandkanten.

– Det är väldigt tur att det är så lite som läckt ut med tanke på hur mycket motorn rymmer. Och det har blåst inåt så det har inte kommit ut mot badstranden, säger Josefine Bäckström.

LÄS MER:Sommartraditionen - fem timmar på Rolfsån i gummibåt

”Svårt att göra någonting åt det”

Hon har främst koll över eventuell påverkan som kan finnas mot badgästerna vid ett läckage medan Louise Poulsen främst har koll på hur djurlivet påverkas. Men just i det här fallet är bensinläckaget inte någon större fara.

– Det lägger sig på ytan och då kan det se mer ut än vad det är. Hade det varit mer hade man varit tvungen att göra ytterligare åtgärder och ta dit en slamsugare för att få upp det. Men i det här fallet är det svårt att göra något åt det, säger Louise Poulsen.

LÄS MER:Nu är båtlivet igång i Sandö hamn

De tackar ägarna till båten för att de agerade snabbt och ringde räddningstjänsten. Några timmar efter de fått samtal från en vän om att båten låg på botten, har de med hjälp av räddningstjänsten, pålpråmen och några vänner, fått upp båten på land.

– Det var tur att det fanns en pålningsmaskin här som kunde hjälpa oss att få upp den. De har gjort en superinsats och räddningstjänsten med. Alla kom jättesnabbt och hjälpte till, säger en av ägarna.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS