Kommunen digitaliseras – mäter badvattnet på distans

Styra blomsterbevattning, hålla koll på soptunnor och mäta badtemperaturen är bara början på vad man kommer kunna göra från kommunhuset från och med i sommar.
– Det finns oändliga möjligheter, säger Claes Thorlid på Teknikförvaltningen.

ANNONS
|

Förberedelserna har pågått i ett och ett halvt år och nu är ambitionen att de första bitarna ska vara på plats och igång innan sommaren. LoRa är förkortning på Long Range och är en trådlös digital dataöverföringsteknik. LoRaWAN är nätverk som trådlösa sensorer kopplas in på.

– Radiotekniken är ju gammal, men här är den upphottad. Det är bra räckvidd och ger alla möjligheter till styrning och övervakning. Sensorerna är dessutom billiga, säger Claes Thorlid.

Många googlar badtemperatur

Han och hans kolleger har nu fullt upp med att sätta igång robotgräsklipparna på kommunens idrottsplatser igen, efter vintern. Men sedan ska LoRa-systemet sjösättas. Badvattnet på kommunens populära stränder är det första som ska digitaliseras och avläsas på distans. Det är efterlängtat av Kungsbackaborna och av turisterna som besöker kommunen både under semestern och till vinterbadet. Många vill veta hur varmt det är i vattnet och vilken badvik som ligger bäst till.

ANNONS

– Under sommaren är det mest använda sökordet på kommunens hemsida just ”badtemperatur”, så det är efterfrågat. Det här ska vara igång innan sommaren, säger Claes Thorlid.

Inga överfulla soptunnor längre

Men möjligheterna är som sagt stora och en annan sak som inom kort ska kunna följas digitalt är fyllnadsgraden i de kommunala sopkärlen. Istället för att personal ska behöva köra runt och kontrollera hur mycket skräp som ligger i soptunnorna kan man snart läsa av det på avstånd. Det gäller bland annat de sopkärl som grävts ner på badstränderna under våren, och som kommer fyllas väldigt ojämnt under året, beroende på årstid, väder och besökarantal.

LÄS MER:Nedgrävda sopor på stränderna – en miljövinst i längden

Säkerhetsrisker finns

Längre fram kan även bevattningen av planteringar och gräsplaner komma att styras via LoRa-nätverket. Tack vare att sensorer läser av fuktigheten i jorden vattnas grönskan alldeles lagom.

– Fuktigheten i marken kan mätas en bit ner, och beroende på hur skuggigt det är på platsen så kanske den ena halvan är torrare än den andra, och då kan man vattna ena delen, till exempel.

På Teknikförvaltningen är man positiv till att man kommer finna många fler användningsområden längre fram. Enda nackdelen är att det med digitala nätverk finns vissa säkerhetsrisker.

– Det är alltid en risk, men när det gäller till exempel badtemperaturer så bedömer vi att det inte är någon katastrof om någon tar sig in, säger Claes Thorlid.

ANNONS

LÄS MER:Ny återvinning på gång i Särö

LÄS MER:Digital teknik ska ge en tryggare vardag

ANNONS