Det är viken intill Smarholmen, Hopphallsvik, som ska ha drabbats av ett avloppsutsläpp. Där avråder nu kommunen från bad – en vecka framåt.
Det är viken intill Smarholmen, Hopphallsvik, som ska ha drabbats av ett avloppsutsläpp. Där avråder nu kommunen från bad – en vecka framåt. Bild: Daniel Blomqvist

Kommunen avråder från att bada vid Hopphallsviken

Kungsbacka kommun avråder sina invånare från att bada i Hopphallsviken. Detta till en följd av ett utsläpp av avloppsvatten från stationen vid Rödeviksvägen.

ANNONS
|

På sin hemsida skriver Kungsbacka kommun att man rekommenderar sina invånare att man inte ska bada i Hopphallsviken. Orsaken är ett nödutsläpp av avloppsvatten från en närliggande station.

Detta upptäcktes i tisdags men enligt kommunen är läckan relativt liten och det finns ingen stor risk för miljöpåverkan. Samtidigt kan man inte utesluta hur stor miljöpåverkan det kan bli eventuellt.

– Nödutsläppet från stationen åtgärdades direkt på eftermiddagen av driftpersonalen och nu fungerar stationen som vanligt igen. Vi tar nya prover vid Hopphallsviken för att kontrollera badvattenkvaliteten och kommer uppdatera informationen så fort vi har mer information, säger Tobias Engström, miljö och hälsoskyddsinspektör i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ingen fara för Smarholmen

Hopphallsviken ligger precis norr om populära familjebadplatsen Smarholmen.

Själva Hopphallsviken mynnar mot den handikappramp med badstege som kommunen byggt upp precis nere vid Smarholmens parkering. Det innebär att handikapprampen tillhör det område där avrådan från bad gäller.

Maurice Bourne, avloppschef i Kungsbacka kommun, uppger för Kungsbacka-Posten att avrådan från bad inte gäller själva Smarholmen.

– Vattenkvalitén på Smarholmen är utmärkt enligt våra prover, så avrådan gäller bara Hopphallsviken, inte Smarholmen. Riskerna bedömer vi finns längre norrut i viken, vid den punkt där nödutsläppet inträffade, säger han.

Avrådan gäller tills nästa vecka

Utsläppet orsakades av att en sten fastnade i en av pumparna vilket resulterade i att huvudsäkring löste och ut. Som en följd av detta stannade den andra pumpen och gav upphov till höga vattennivåer och nödutsläppet.

De nya resultats proverna förväntas komma nästa vecka och till dess råder det alltså avrådan från badplatsen.

LÄS MER:Polisens varning: Så tänker tjuvarna i sommar

LÄS MER:Här kan man bada och semestra naken

LÄS MER:Fullbelagt på campingarna när turisterna kommer tillbaka

ANNONS