Lygnern i Fjärås är Hallands största insjö och dricksvattentäkt för Kungsbacka kommun.  Arkivfoto
Lygnern i Fjärås är Hallands största insjö och dricksvattentäkt för Kungsbacka kommun. Arkivfoto Bild: Tobias Sandblom

Kommunen överskred vattendom – tog för mycket vatten ur Lygnern

Problem med pumpar på vattenverket tvingade kommunen att ta för mycket vatten ur sjön Lygnern. Nu anmäler de sig själva till länsstyrelsen och medger att de återigen tvingats bryta mot vattendomen för att säkra tillgången på dricksvatten.
– Det var nära, men läget blev aldrig akut, säger tekniska chefen Karl Lundgren.

ANNONS
|

Det var under våren som Kungsbacka kommun tappade för mycket vatten ur dricksvattentäkten Lygnern. Uttaget var så pass stort att det bryter mot vattendomen, alltså det tillstånd som reglerar hur mycket vatten kommunen får lov att ta från Hallands största insjö.

LÄS MER:Risk för nytt bevattningsförbud: ”Vi följer utvecklingen dag för dag”

Förra gången det hände var under torrsommaren 2018, då vattenförbrukningen steg dramatiskt.

Den här gången handlar det om ett tekniskt fel på vattenverkets pumpar. De blandar Lygnernvatten med vatten från grundvattenkällor under Fjärås Bräcka. Under tiden pumparna låg nere tvingades kommunen använda enbart vatten från grundvattenmagasinen. När tillfälliga pumpar fixats fram valde de ansvariga att ösa på med Lygnervatten, för att inte de underjordiska grundvattenkällorna skulle tömmas.

ANNONS

LÄS MER:Nu uppmanas alla i Kungsbacka att spara på vattnet

Aldrig akut

Först i slutet av maj var nivåerna i vattenmagasinen så påfyllda att kommunen återigen kunde minska uttaget ur Lygnern.

– Läget var nära men det blev aldrig akut. Nivåerna i magasinen var då nere på två meter under det normala, ett mått som vi annars mest anger i decimeter, säger tekniska chefen Karl Lundgren till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:MSB varnar för översvämningar – skyddsvall för 700 miljoner kan vara lösningen

I skrivelsen till länsstyrelsen medger kommunen att de brutit mot vattendomen men att alternativet annars hade varit att införa ett bevattningsförbud.

– Men vi var aktiva och gick ut med en vädjan att folk skulle hålla igen på vattenförbrukningen, spara vatten och till exempel vattna med regnvatten i stället för kranvattnet, säger Karl Lundgren.

Prövar anmälan

Nu ska länsstyrelsen pröva om brottet mot vattendom är att betrakta som ett misstänkt miljöbrott och i så fall skicka det vidare till polisen. Det skedde förra gången vattendomen överskreds, men enligt uppgift avskrevs ärendet, då det eventuella brottet den gången ansågs som ”ringa”.

Under torrsomrar stiger vattenförbrukningen i Kungsbacka ofta så mycket att bevattningsförbud ligger hotande nära. Både 2018 och 2020 infördes förbudet, för att tvinga invånarna att hålla igen på förbrukningen. Problemet för kommunen är att vattendomen som anger hur mycket vatten som får tas ur Lygnern egentligen är för liten.

ANNONS

– Vi har reservvattenledningar från både Göteborg, Mölndal och Varberg, men det enda som på sikt kan lösa detta är ett nytt tillstånd och en ny vattendom. Vi jobbar på en ny ansökan och hoppas skicka in den för prövning någon gång vid årsskiftet, säger Karl Lundgren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS