Mannen påstår att han vinglade mellan filerna på grund av sin mobiltelefon, inte amfetamin.
Mannen påstår att han vinglade mellan filerna på grund av sin mobiltelefon, inte amfetamin. Bild: Tomas Ohlsson

Knarkpåverkad förare vinglade mellan filerna – åtalas

En man i 25-årsåldern från Kungsbacka kommun stoppades av polis vid Torrekullamotet i mitten av december. Detta efter att ha kört bil amfetaminpåverkad.

ANNONS

När en polisman i en civil bil bevakade trafiken vid Circle K-macken på Vänortsgatan i Mölndal, lade han sent på kvällen märke till hur en person betedde sig annorlunda. Den unge mannen flyttade sig fram och tillbaka mellan pumparna på ett uppseendeväckande sätt.

LÄS MER:Försökte skylla på okänd förare – döms för grovt rattfylleri

Vinglade på motorvägen

Mannen körde iväg från macken, varpå polisen följde efter. En polispatrull anslöt sedan längs E6.

”När personen kör ut på E6:an söderut mot Malmö så går det inte fort”, skriver trafikspanaren i sin rapport från händelsen.

”Fordonet kör i cirka 70 kilometer i timmen på 80-väg. Bilen rör sig även väldigt långt åt höger på strecken eller nära kanten och räcket, för att sedan återgå till mitten av vägbanan.”

Hans kollegor konstaterar i sin rapport att mannen växlade mellan filer och inte kunde styra rakt. De fick så småningom stopp på fordonet vid Torrekullamotet.

LÄS MER:26 rattfyllerier i Kungsbacka på en månad – polisen: ”Anmärkningsvärt”

Vägrade visa recept

Bilisten – en man i 25-årsåldern bosatt i Kungsbacka kommun – hade enligt rapporten glansiga ögon, och svårt att hålla kroppen stilla under samtalet med polisen. Han berättade att han tagit receptbelagd amfetamin för sin ADHD, samt att han stoppades av samma anledning för ett par veckor sedan.

Förhörsledaren: Hur kom det sig att du vinglade på vägen när vi låg bakom?

– Jag satt med min mobiltelefon.

När de befann sig på Mölndals sjukhus för testtagningen frågade polisen om de fick ta del av hans recept genom E-hälsomyndigheten. Mannen vägrade att skriva på en fullmakt, eftersom han hade ”hört att man inte ska lämna ifrån sig det”.

”Jag och mina kollegor förklarar att det är till hans fördel att lämna det för att man direkt kan ta reda på om det är hans medicin som gett utslag i stället för narkotika, men [han] vill hålla fast vid att han inte vill låta oss ta del av receptet”, skriver polisen i rapporten.

LÄS MER:Kraschade vid lekplats med 2,6 promille – granne tog förarens nycklar

Drogtest kan fälla

Drogtestet gav utslag som tydde på att mannen inte bara brukat det amfetaminbaserade läkemedel som han menade sig ha på recept, utan dessutom (eller bara) illegalt amfetamin. I förhör med polisen förnekade dock mannen brott och att han brukat narkotika.

Han åtalas nu för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Åklagaren föreslår ett straff på 50 dagsböter à 50 kronor, till en summa av 2 500 kronor. Döms mannen för rattfylleri kommer han förmodligen också att bli av med sitt körkort i ett år.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS