Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Klubben vill att flyget ska bli en vanligare familjeaktivitet

Kungsbacka Ultralätt Flygklubb har fört en tämligen anonym tillvaro i 31 år. Nu hoppas klubben att fler ska vilja prova på att flyga.

Under onsdagskvällen lyser solen starkt, och några vita moln gör sig synliga över Kungsbacka. Men ut mot vattnet ligger tjocka mörka moln som ett täcke och närmar sig fastlandet sakta men säkert. En syn man nästan bara kan se från himlen.

– Har du åkt Balder på Liseberg? Så här känns den på riktigt, säger piloten Rickard Wanderydz innan han drar upp spaken i planet och sedan hastigt ner igen, vilket ger en pirrande känsla i magen, precis som med Balder fast med himlen framför ögonen.

Rickard gör sig redo för att visa något annat, och medan han fipplar på iPaden så kommer ett stort leende på hans läppar. Låten ”Breaking Me” av Topic sätts på med hög volym i hörlurarna, och Rickard sätter sig till rätta med leendet kvar på läpparna, och styr mot ett stort, vitt och fluffigt moln på himlen.

”Det är en obeskrivlig känsla”

Låten spelas, refrängen kommer, och Rickard svänger planet runt molnet så det lutar i något som känns som 90 grader med ansiktet mot molnet. Den pirrande känslan i magen, precis som innan när Rickard härmade Balder, kommer tillbaka i magen när molnet passeras och solen sakta men säkert visar sig.

– Detta är en obeskrivlig känsla, säger Rickard innan han börjar flyga tillbaka mot landningsbanan.

LÄS MER: Piloten började köra budbil när pandemin slog till

Tar planet till Visby över natten

Kungsbacka Ultralätt Flygklubb har funnits i 31 år, och har idag 35 medlemmar. Av dessa har 22 egna flygcertifikat, medan resterande bland annat är elever som just nu håller på att ta sitt flygcertifikat.

Under tisdagskvällen har några av medlemmarna samlats på klubben, och de dricker kaffe för fulla muggar medan snacket går om klubbens historia och helgens planer. Utanför klubbhuset har regnet som drog in från havet börjat droppa. På bordet står en svart kommunikationsradio som det då och då kommer röster ifrån, och hela rummet tystnar för att höra vad som sägs.

– Det är vårt senaste tillskott som tagit flygcertifikat som pratar, han är på väg in men försöker undvika regnet. Man måste flyga tio timmar innan man får ta med sig en passagerare upp i planet, så dessa vill han jobba sig igenom. Och då spelar det ingen roll om det regnar eller inte, säger klubbens ordförande Tonny Tunared och skrattar.

Shahram Torgesson, medlem i kubben, tar en klunk från sin kaffekopp och berättar om helgens planer. Då ska han nämligen ta familjen och flyga till Visby för att fira sin sons födelsedag.

– Vi åker till Varberg och hyr ett flyg därifrån. Det går både snabbare och blir billigare än att ta färjan till Visby då vi bara betalar för tiden vi flyger, vilket är 1650 spänn i timmen, och så tar det 1,5 timme att flyga dit, säger Shahram Torgesson.

– Det är som att hyra en hyrbil, säger piloten Rickard Wanderydz som precis har kommit in till rummet efter att ha flugit in planen som stått ute.

LÄS MER: Gratis kite lockade folk till surfarnas paradis

Inte så dyrt som man kan tro

En reaktion som flygklubben ofta får höra är att det är dyrt, krångligt och komplicerat att flyga. Detta är en syn som klubben gärna vill förändra, då de inte alls håller med om påståendena.

– Flygcertifikatet kostar 40 000 till 50 000 kronor, och sedan kan man hyra kärra av oss. Det är inte svårare än att ta ett motorcykelkörkort, säger Rickard medan Tonny fyller i:

– Det är inte så dyrt som alla tror, och kostnaden är ofta den största tröskeln att gå över. Vi är helt vanliga människor här, och vad är 50 000 kronor jämfört med en båt, säger Tonny.

”Det är som en familjeaktivitet”

Hos flygklubben kan man ta sitt flygcertifikat, eller bara följa med upp i ett plan om man vill det. Klubben har även haft många födelsedagskalas där födelsedagsbarnet får flyga, men i samband med pandemin har det minskat rejält.

– Det är som en familjeaktivitet, men jag tror att många inte tänker på det sättet. En flygning på 20 minuter kostar 500 kronor, och det är nog en mindre summa än vad många tror, säger Rickard.

LÄS MER: Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

Diskussionen om det riktiga flyget

Inne i hangaren står flygplanen och väntar på sina piloter. Rummet ger en känsla av museum med skynken över vissa plan. Somliga plan har man bara sett på film. Sune Börjesson är en av grundarna av klubben, och han förvarar sin Trike i lokalen.

– Denna har tre hjul, och flyger på ett speciellt sätt. Den är mer som en motorcykel i luften, så gillar man motorcyklar så gillar man Trike. Detta är det roligaste sättet att flyga, för man blir verkligen ett med vingen, säger Sune Börjesson och tittar på sitt plan.

Tonny håller däremot inte med Sune i att Triken är det bästa sättet att flyga på.

– Nej du, jag säger att det riktiga flyget är det som står bakom oss, säger Tonny och skrattar medan han pekar bort på dubbeldäckaren bakom honom.

Då ger sig även Rickard in i diskussionen.

– Och jag säger att detta är ett flyg, säger han och pekar bort mot ett tredje plan innan de återvänder tillbaka till kompisarna i klubbhuset och fortsätter dricka kaffe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.