Klubben med högtflygande planer

Skalaflygkväll på södra Inlag innebär att små precisa kopior av olika flygplan möts uppe i luften, medan medlemmarna i Kungsbacka Modellflygklubb står på marken och njuter av föreställningen.
– Men vi är en bred klubb. Linflyget är också populärt, säger Sven-Erik Martinsson, som är en av föreningens grundare.

ANNONS
|

Det har varit ganska blåsigt under dagen, men som så ofta på sommarkvällarna väntas vinden mojna ju senare klockan blir. På Kungsbacka Modellflygklubb väntar medlemmarna tålmodigt på att vädret ska lugna sig tillräckligt för att de välgjorda små planen ska kunna lyfta. Skalaflygen är byggda i exakta miniatyrer av verkliga plan, och rör sig likadant som originalen i luften. Riktiga nördar går hur långt som helst, och ser till att härma detaljer som en buckla i bensinlocket, och andra småsaker som knappt syns. Andra är mer intresserade av att flyga.

Snart lyfter ett litet rött jetplan från flygfältet och gör ett fartfyllt program i himlen. Det är Stefan Lindevy som står på marken och styr. Han tycker att hög fart är tjusningen med hobbyn.

ANNONS

– Det här planet har gyrostabilisering, som hjälper till att kompensera om man kommer snett vid start och landning.

Stefan Lindevy är ansvarig för flygskolan och hjälper till att lära ut flygkonsten till nya medlemmar.

– Det handlar om att våga. Efter bara några timmar så har man lärt sig att dra åt rätt håll, säger han.

Inne i klubbens lokal på Inlag finns en flygsimulator, där det finns möjlighet att testa olika typer av modeller. Det påminner mycket om tv-spel, men handlar enbart om att få planet att göra det man vill. Peter Sävås har precis börjat öva med simulator igen, för att hitta tillbaka till formen han hade innan uppehållet han haft sedan han fick barn och ett alltmer ansträngt vardagspussel.

– Jag vill testa lite innan jag släpper upp mitt plan. Det var så många år sedan jag körde, säger han. Han tycker själv att byggandet är roligast, och visar en avancerad motorkåpa han tillverkat till sitt krigsflygplan. Tre dagar tog det att bygga kåpan, men grubblandet och testerna med en pappmodell tog minst en månad. Han vill alltså inte riskera att krascha på grund av slarv.

Generellt sett har intresset för byggande gått ner bland flygentusiasterna. Det tekniska kunnandet och detaljarbetet som förr krävdes är inte längre nödvändigt. Det går lätt att få tag på färdiga byggsatser nuförtiden. Det har sina nackdelar, menar flera av medlemmarna, eftersom förståelsen för planet ligger i att veta hur det är konstruerat. På vintrarna träffas man i lokalen och bygger tillsammans, men det finns förutom flygandet och pillandet även en viktig kafferepsfaktor i föreningen. ”Snillen spekulerar”, som de kallar det själva.

ANNONS

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Flyger över Lygnern

- Kungsbacka Modellflygklubb grundades 1970.

- Grundarna var Sven Erik Martinsson, Alf Eskilsson och Bengt Ove Bengtsson. Samtliga är kvar i klubben.

- Cirka 100 personer är medlemmar.

- Förutom skalaflyg ägnar man sig åt en rad andra grenar inom modellflyg.

- Linflyget innebär att man styr planen i linor från marken.

- Konstflyg flyger i program, där snyggast vinner.

- Sjöflyg innebär start och landning på vatten, och Kungsbacka Modellflygklubb anordnar sjöflygkvällar på Lygnern.

ANNONS