Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rose-Marie Eriksson är engagerad i flera nätverk kring landsbygdsfrågor, och hon är drivande i föreningen Hunehals i Kungsbacka. Hon menar att det finns ett ointresse från stadshusets sida, både för landsbygden och för EU:s stödpengar.  Bild: Mats H Ljungqvist
Rose-Marie Eriksson är engagerad i flera nätverk kring landsbygdsfrågor, och hon är drivande i föreningen Hunehals i Kungsbacka. Hon menar att det finns ett ointresse från stadshusets sida, både för landsbygden och för EU:s stödpengar. Bild: Mats H Ljungqvist

Klent intresse för EU-pengar: ”Det finns ett motstånd i kommunen”

Förklaringarna går isär om varför Kungsbacka harvar i bottenskiktet när det gäller EU:s landsbygdsstöd. Rose-Marie Eriksson, som sitter i Leader-nätverkets styrelse, har sin bild klar.
– Kommunen har inget intresse för de här frågorna, och framför allt vill de inte vara med och betala, säger hon.

Som Kungsbacka-Posten berättat tidigare så är Kungsbacka en av de kommuner i Halland som är sämst på att kvittera ut pengar från EU:s Leaderfond. Stödet finns i hela Europa och ska stötta och hjälpa landsbygden. Men under den senaste stödperioden lyfte Kungsbacka bara 2,3 miljoner i stödpengar. Varberg, en betydligt mindre kommun, kvitterade ut 11,4 miljoner under samma period, lilla Hylte lika mycket.

LÄS MER: Flykten från storstaden gynnar Kungsbackaföretaget

Att Kungsbackas politiker inte är intresserade av varken landsbygd eller EU-stöden är en förklaring. Det anser landsbygdsprofilen Rose-Marie Eriksson. Hon är engagerad i organisationen Hela Sverige ska leva och är drivande i Föreningen Hunehals, som vårdar fornminnet Hunehals Borg i Hanhals. Under 00-talet fick Hunehals-vännerna omfattande Leader-stöd till satsningen. Numera representerar Eriksson föreningslivet i styrelsen för LLUH, Lokalt ledd utveckling i Halland, som fördelar EU-stöden.

– Det finns ett motstånd mot de här frågorna i stadshuset, jag tror att våra politiker inte tycker att det finns någon landsbygd i Kungsbacka, säger hon.

Handlar om pengar

Och när kommunens styrande sköter landsbygdsfrågorna med armbågen, så är det svårt att få småföretagare i glesbygden att söka stöd för att expandera. Och till viss del är motståndet också ekonomiskt, anser Eriksson.

– Leader-stöd bygger ju på medfinansiering, och är det kommunen som ska vara med och betala, då är det ofta väldigt fattigt, säger Rose-Marie Eriksson.

Men Kungsbackas högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M), menar att det inte handlar om ointresse.

– Jag tror snarare det är så att detta med Leader-stöd är ganska dåligt känt, det brukar komma in rätt lite ansökningar från Kungsbacka. Det bästa vore ju att öka kunskapen kring att det här stödet finns att söka, och visa på lyckade satsningar, så det blir som ringar på vattnet att fler söker de här pengarna, säger hon.

Inget behov

Men Lisa Andersson har en annan teori om varför Kungsbackas landsbygdsföretagare är dåliga på att utnyttja EU:s stödpengar.

– Vi har ett kraftigt växande näringsliv, med många småföretagare, och jag tror att våra entreprenörer lyckas väl av egen kraft. De klarar sig ändå, på egen hand. Då kanske inte behovet av landsbygdsstöd känns lika stort, säger Lisa Andersson.

Anderssons partikamrat Marianne Pleijel är Kungsbackas politiska representant i Leadernätverket LLUH:s styrelse. Hon tycker att stödet är för lite känt på hemmaplan, även om kommunen själv fått Leader-pengar till bland annat Hemesterbussen i sommar.

LÄS MER: Då kommer avgörandet om Onsalavägen

– Jag tror att generellt pratar vi politiker för lite om detta med EU-stöd när vi pratar näringsliv. Det tror jag är en förklaring till att det ser ut som det gör. För vi har massor med landsbygd i Kungsbacka också, säger Pleijel.

Vad kan ni göra för att hyfsa de här siffrorna, för att locka fler att utnyttja EU-stödet?

– Vi inom politiken behöver prata ihop oss mer om att detta med Leader-stöd finns. Om vi inte pratar om det så kan man inte vänta sig att landsbygdsföretagare eller föreningar ska veta om det heller. Där kan vi bli bättre. Däremot tror jag aldrig vi kan bli lika bra på att söka bidrag som Hylte, men de är en utpräglad landsbygdskommun, och de har Leader-kontoret mitt i staden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.