Klart för bilfest på Tjolöholm – Classic Motor tillbaka efter pandemin: ”Många som har längtat”

Nordens största träff för bilentusiaster är tillbaka. Den 22 maj slår Tjolöholm Classic Motor upp portarna igen, efter två års inställda möten under pandemin.
– Intresset är jättestort, det är många som längtat efter detta, säger arrangörerna.

ANNONS

Tjolöholm Classic Motor har arrangerats i decennier på gräsmattorna runt det gamla slottet utanför Fjärås. Från början var det ett rent entusiastevenemang, men med åren har det utvecklats till en av de största bil- och motorträffarna i norden. Både under 2020 och 2021 fick arrangemanget ställas in, på grund av rådande restriktioner.

LÄS MER:Malmberg i ny show på Tjolöholm – bor i Kungsbacka: ”Trevliga människor och bra krogar”

Nu är det klart att evenemanget återvänder i full kraft den 22 maj.

– Det är första gången på två år och intresset redan nu är jättestort. Det är otroligt många anmälda och många hör av sig bara för att berätta hur laddade de är på att vi är tillbaka, säger Fredrica Olsson, pressansvarig på arrangemanget.

ANNONS

Visar klenoder

TCM, som det ofta förkortas, samlar både motorcyklister, bilklubbar och enskilda entusiaster, som ömsint visar upp renoverade klenoder från motorismens guldåldrar. Det handlar om allt från T-Fordar och 50-talsbilar till moderna muskelmonster med hundratals hästkrafter under huven.

LÄS MER:Författaren bakom boken om Tjolöholm: ”Ett underbart ställe att gå vilse i”

– Upplägget är det klassiska, med väldigt många bilklubbar men också privatpersoner som ställer ut. Nytt för i år är att vi också kommer att få hit Arvingarna som kommer att spela på gräsmattan framför slottet. Och så har vi beställt sol, det gör vi varje år, säger Fredrica Olsson.

Arvingarna ska spela på årets upplaga av Tjolöholm Classic Motor. Arkivbild.Tobias
Arvingarna ska spela på årets upplaga av Tjolöholm Classic Motor. Arkivbild.Tobias Bild: Tobias Sandblom

Unika flygplan

Till traditionen hör också att TCM gästas av en särskild flygdel under utställningen. Förr om åren har Classic Motor haft besök av klassiska flygplan från andra världskriget, bland annat den engelska Spitfire och amerikanska Mustang P-41. Det är maskiner som renoverats och underhålls av entusiaster, och som gjort spektakulära överflygningar över folkhavet.

Totalt räknar arrangörerna med bortåt 1 500 utställare på plats.

Klassisk racing

Fortfarande strömmar anmälningarna in och Fredrik Dahlgren på Tjolöholm Classic Motor lovar en särskild satsning på klassisk racing.

LÄS MER:Bilfri Borgmästarebro splittrar makthavarna: ”En komplex fråga”

– Vi har ett samarbete med ett bilmuseum i Simrishamn och hoppas få klartecken att visa upp några av deras bilar som tävlat på anrika Le Mans-banan. Vi hoppas också få hit Koenigsegg, det vore väldigt roligt att få visa upp en svensk superbil för besökarna, säger han.

ANNONS

Efter det två år långa uppehållet väntas många bilentusiaster vara särskilt sugna på att komma ut och träffa likasinnade.

LÄS MER:Tjolöholm på väg bli naturreservat: ”Detta kan bli bra”

– Vi väntar besked från flera samlare i närområdet också, som planerar att komma hit och ställa ut sina fordon. Bilintresset är enormt och det står många värdefulla och unika fordon i lador och garage häromkring, säger Fredrik Dahlgren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS