Klart: De bygger ny förskola för 160 barn i Frillesås

En ny förskola för 160 barn är på gång i Frillesås. I januari nästa år ska bygget påbörjas.
– Det känns fantastiskt roligt och jag är jättestolt över att vi får göra det här, säger säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab som fått uppdraget att bygga förskolan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kungsbacka kommun har avropat en förskola från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ramavtal för förskolebyggnader för första gången. Det är entreprenören Peab som ska pröva ett koncept som innebär mer flexibilitet och hållbarhet i byggnaden.

LÄS MER:Löftadalens IF hedrar mångåriga fotbollseldsjälen Axel ”Acke” Bohlin

Det så kallade förskolekonceptet bygger på att varje del, eller modul, anpassas efter speciella behov eller önskemål.

– Vi har ett koncept som är flexibelt och hållbart. Konceptet bygger på behoven och hur tomten ser ut och anpassas till markförhållanden bland annat, säger Stellan Haraldsson.

– Det som utmärkte just Peab som entreprenör var att vi redan i detaljplanskedet ansåg att deras utformning av byggnad var väl anpassad för tomtens förutsättningar säger Maria Rosenberg, verksamhetschef Service på Kungsbacka kommun.

LÄS MER:Midsommar i Vallersvik: ”Underbart att träffa folk igen”

Det är inte första gången Peab samarbetar med Kungsbacka kommun. De har tidigare byggt Furulidsskolan och Haraldsson är övertygad om att även detta projektet kommer bli uppskattat hos kommunen.

– Det känns otroligt kul och ärofyllt att få förtroendet att jobba med Kungsbacka kommun igen. Jag är övertygad om att även detta projektet med vårt nya koncept kommer leda till en nöjd kund igen, säger Haraldsson.

Kommunen bestämmer vad som är hjärtat i verksamheten

Kommunen bestämmer själva vad som ska vara i fokus. Det blir sedan den modul eller påbyggnad som ska fungera som verksamhetens hjärta. Utifrån den modulen kan sedan valfritt antal enheter kopplas på, till exempel storkök, samlingsrum eller förråd. Med hjälp av detta blir konceptet flexibelt och kommunen kan få en förskola som passar just deras behov, oberoende av storlek eller tomtens utformning.

– Detta blir ju första gången för oss och fördelen med konceptet är att det kommer bli en kortare projekttid, säger Maria Rosenberg.

LÄS MER:Hästhinder och matchtröjor – det satsar kommunen på

Det här är första gången som konceptet kommer att testas i en förskolebyggnad. Tidigare har man provat i andra typer utav byggnader men Stellan Haraldsson är inte orolig. Han menar att metoden är väl beprövad.

– Utmaningen kommer bli att bygga det här koncepthuset för första gången men i och med så får vi också med oss mycket lärdomar och erfarenhet som vi kan ta med oss in i nästa projekt. Det är en metod som ligger helt i tiden så jag hoppas att det kommer ge ringar på vattnet så småningom.

Vad finns det för eventuella risker med projektet?

– Det här är väl beprövade metoder och vi samlar all vår kunskap och erfarenhet från tidigare byggnader. Det är inget hokus pokus utan kommunen vet vad de får och vad det kostar, säger Haraldsson.

Barn och personal i centrum

Stellan Haraldsson betonar att barnen och personalen som ska vistas i byggnaderna har varit i centrum under hela framtagningprocessen.

– Det ska vara en bra miljö att vistas i om dagarna, så barnen och personalen har hela tiden funnits i centrum hos oss, säger Haraldsson.

Vad känner du inför det här nya konceptet, vad hoppas ni på?

– Självklart tycker vi att det är jättespännande. Det är ett smart sätt att tillgodose behoven på. I och med att det här är det första projektet med den här lösningen för oss så kommer vi att följa det noggrant och intresserat från första stund, säger Maria Rosenberg.

LÄS MER:Deras annorlunda sommarjobb: Driva eget företag

Nu använder barnen i nuvarande Klockaregårdens förskola inhyrda paviljonger i väntan på att den nya förskolan är på plats. Att bygga den nya förskolan är en långsiktig investering som är mer hållbar ekonomiskt än att fortsätta hyra de befintliga paviljongerna. När förskolan är färdigbyggd kommer hyreskontraktet för paviljongen att sägas upp.

Den nya förskolan kommer ha plats för 160 barn. Kontraktsvärdet är cirka 50 miljoner kronor och planerad byggstart är i januari 2022.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS